SAVET DANA: Zašto je važno jesti jagode?
23.05.2022.
16:15
Jagode važe za jedno od najzdravijih letnjih prirodnih poslastica koje možete spremiti na različite načine. Osim toga, pomažu našem organizmu da stekne imunitet i sadrže mnoštvo vitamina i minerala
Sagorevaju masti
Antocijanini, koji su sastavni deo boje jagode pomažu u topljenju nataloženih masti u telu. Naš organizam ih prepoznaje i koristi i h kao gorivo.
Uspešno pomažu memorijiji
Antocijanin odgovoran je i za kvalitet kratkoročnog pamćenja. Istraživanja su pokazala da se kratkoročno pamćenje može poboljšati za čak 100% redovnom konzumacijom jagoda.
100 grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C što je 98% dnevnih potreba. Jagode su prepune vlakana, a nitrat u jagodama podstiče protok krvi i kiseonika u telu pa će ubrzati metabolizam i pomoći u mršavljenju.
Smanjuju upalne tegobe
Upala je uobičajena reakcija tela na nadražaje koji mu ne prijaju, a jagode snižavaju nivo C-reaktivnog proteina u telu koji ukazuje na upalu. Osobe koje pate od hroničnih upala mogle bi ublažiti simptome jedući jagode.
Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti
Konzumacija jagoda snižava loš holesterol u telu što automatski smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Kao što je već spomenuto, ovo voće je prepuno vlakana i kalijuma koji su dokazano dobri za srce i krvni pritisak.
Jačaju kosti
Ovo crveno voće sadrži magnezijum, kalijum, vitamin K koji utiču na zdravlje kostiju, a biotin kao jedan od sastojaka pomaže u jačanju noktiju i kose.
Usporavaju starost
Vitamin C koji se nalazi u jagodama potreban je za proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu koja sprečava uništavanje kolagena i upale u ćelijama kože, dva najveća neprijetelja mladog lica koji stvaraju bore.
Jačaju imunitet
Kao odličan izvor vitamina C, jagode spadaju u pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže više vitamina od pomorandži ili limuna, pa čak i manje količine Omega 3 masnih kiselina (u semenkama).
Poboljšavaju vid
Već nekoliko porcija voća poput jagoda može smanjiti rizik od makularne degeneracije, stanja koje rezultira gubitkom vida.
Prevencija protiv raka
Vitamin C u jagodama jedan je od antioksidansa koji pomaže u prevenciji raka. Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore s kancerogenim ćelijama i ujedno sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože.
(Srbija danas)
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".