Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Al Jazeera English/Gugl mape printskrin/Vikipedija

HAŠKI EPILOG? Dostavljen slučaj ubistva reporterke Al DŽazire

Izvor: Nportal

23.05.2022.

20:18

MINISTAR inostranih poslova Palestinske uprave Riad al-Maliki rekao je u ponedeljak da su palestinske vlasti u subotu prosledile slučaj ubistva novinarke Al DŽazire, Širin Abu Akleh tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda, prenosi Tajms of Izrael

Abu Akleh je ubijena dok je izveštavala o pucnjavi između izraelskih snaga (IDF) i palestinskih pobunjenika u DŽeninu 11. maja. Sledećeg dana, ponavljajući pozive drugih palestinskih zvaničnika, palestinski predsednik Mahmud Abas obećao je da će slučaj biti predstavljen u Hagu.

Ministar odbrane Beni Ganc, koji podržava jačanje palestinskih vlasti i sastao se nekoliko puta sa Abasom, rekao je u nedelju da bi prosleđivanje slučaja Međunarodnom krivičnom sudu naštetilo odnosima između Jerusalima i Ramale.

Takođe u ponedeljak, govoreći na godišnjoj konferenciji Advokatske komore Izraela u Eilatu, vojni advokat IDF-a rekao je da Palestinci sprečavaju odgovarajuću istragu incidenta time što Izraelu nisu predali metak koji je ubio Abu Akleh. Izrael je navodno ponudio saradnju sa Palestincima u istrazi, zajedno sa međunarodnim faktorom, ali su Palestinci odbili, rekavši da ne veruju Izraelu.

BloombergAdria.com

 

-U ovoj fazi, nejasno je koja je strana ispalila metak koji je pogodio novinara - rekla je general Jifat Tomer-Jerušalmi, naglašavajući odgovornost IDF-a da zaštiti slobodu štampe i spreči nanošenje štete novinarima.

- Najbolji način da se utvrdi kako je novinarka umrla je da se proveri metak koji je pronađen u njenom telu kroz profesionalnu balističku istragu- nastavila je ona, rekavši da palestinske vlasti odbijaju da pruže Izraelu metak.

Tomer-Jerušalmi je rekla da je, prema informacijama koje IDF trenutno ima, desetine palestinskih napadača ispalilo stotine metaka sa više lokacija tokom vatrenog okršaja. Prema njenim rečima, izraelski vojnici poslati su u grad DŽenin na Zapadnoj obali kako bi razbili terorističke grupe nakon niza smrtonosnih napada u Izraelu, od kojih su nekoliko izveli stanovnici tog grada.

BloombergAdria.com

 

Tomer-Jerušalmi je naglasila da njena kancelarija otvara zvaničnu istragu samo kada postoji sumnja da je počinjen zločin, a smrt nenaoružanog lica sama po sebi nije dovoljan razlog za automatsku sumnju u zločin.

-Konačna odluka biće doneta na kraju vojne istrage- rekla je ona.

Prošle nedelje, dnevni list Haarec je izvestio da vojna policija neće otvoriti istragu o ubistvu Abu Akleha, jer tužioci ne veruju da postoji sumnja u kriminalnu aktivnost vojnika.

Vojni zvaničnik koji je izvestio novinare prošle nedelje rekao je da je vojska identifikovala pušku IDF-a koja je možda ispalila hitac kojim je ubijena Abu Akleh. Međutim, on je rekao da je vojsci i dalje potreban metak u posedu Palestinskih vlasti radi potvrde.

Abu Akleh, dugogodišnja novinarka Al DŽazire, bio je poznato ime širom arapskog sveta, poznato po dokumentovanju života Palestinaca pod izraelskom vlašću.

BloombergAdria.com

 

NJeno ubistvo izazvalo je osude i izjave zabrinutosti širom sveta.

Na njenoj sahrani u Jerusalimu, policija se sukobila sa prisutnima, izazivajući bes i osudu Palestinaca i drugih zemalja.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".