Izvor:Foto: Profimedia/Gugl mape printskrin

PORUKA LIBANCIMA? Izrael simulira invaziju na Liban

Izvor: Nportal

02.06.2022.

19:23

IZRAELSKE odbrambene snage (IDF) su u vojnim manevrima na Kipru simulirale ratne operacije u Libanu, javlja Tajms of Izrael

Izraelske odbrambene snage su u četvrtak završile veliku vojnu vežbu na Kipru, simulirajući vojnu kopnenu ofanzivu duboko u Libanu u potencijalnom ratu protiv terorističke grupe Hezbolah koju podržava Iran.

Mediteransko ostrvo je izabrano i zbog konfiguracije terena nalik Libanu - planinsko područje duž obalne ravnice, kao i zbog blizine Izraela. Vežba je simulirala različite poteškoće u kopnenom napadu, kao što su snabdevanje hranom, vodom i municijom; pitanja komunikacije; i opšte komplikacije u delovanju na nepoznatoj teritoriji.

- Prvi izazov za koji smo se pripremili bilo je gomilanje trupa - rekao je Brig. General Ofer Vinter, komandant 98. padobranske divizije.

BloombergAdria.com

 

Vinter je rekao da su hiljade vojnika dovedeni da simuliraju Libance, koristeći čamce, avione i helikoptere. - Na teren smo stigli sa velikim intenzitetom. Raširili smo trupe i one su počele da deluju prema ključnim tačkama koje smo identifikovali kao važne za poraz - rekao je on, misleći na lažna neprijateljska vojna mesta i poligone za lansiranje raketa.


Prema Vinteru, trupe su izvršile racije sa značajnom razdaljinom između sebe, osporavajući njihovu sposobnost da rade dok su bile isključene. Trupe su delovale pod pretpostavkom da neće imati komunikaciju sa štabom, i umesto toga će morati da se oslanjaju na međusobno kontaktiranje korišćenjem satelitskih komunikacionih sredstava.

Libansko militantno krilo koje podržava Iran dugo je predstavljalo najznačajniju vojnu pretnju Izraelu, sa procenjenim arsenalom od skoro 150.000 projektila koji mogu da dosegnu bilo koju tačku u Izraelu.

BloombergAdria.com

 

Prema nedavnoj vojnoj proceni, izraelski gradovi bi mogli biti bombardovani sa 1.500 raketa dnevno, a broj poginulih bi mogao brzo da se meri u stotinama u slučaju potencijalnog rata sa Hezbolahom.

IDF je saopštio da bi vojna intervencija verovatno dovela do smrti hiljada ljudi u Libanu, kako boraca Hezbolaha, tako i civila.

Hezbolah je ispalio više od 4.000 raketa na izraelske zajednice u Drugom libanskom ratu 2006. godine, dok je Izrael bombardovao ciljeve u južnom Libanu. Procenjuje se da je tokom mesec borbe poginulo oko 1.200 Libanaca (Liban kaže da su većina bili civili; IDF je saopštio da su najmanje polovina bili borci), kao i 44 izraelska civila i 121 izraelski vojnik.

BloombergAdria.com

 

Za razliku od borbi sa teroristima iz Pojasa Gaze, koji su se u velikoj meri oslanjali na vazdušne napade, rat u Libanu bi prema vojnim procenama najverovatnije morao da se bazira na kopnenoj operaciji, kao što je to bio slučaj 1982. i 2006. godine
 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".