Izvor:Foto: Profimedia

MRAČNA STRANA ERDOGANA: Zatvor, diktatura i terorizam

Izvor: Nportal

03.06.2022.

15:49

REDŽEP Tajip Erdogan, predsednik koji ima pretenzije da postane diktator.

Turski lider je svoju političku karijeru započeo kao gradonačelnik Istanbula od 1994. do 1998. godine. Pre toga je bio član Turske Partije blagostanja i osnivač i lider Pravde i Partija razvoja (AKP).

Ono što malo ko zna jeste da je Erdogan 1999. godine osuđen na 10 meseci zatvora, ali je oslobođen nakon što je odslužio četiri godine. Osuđen je za izazivanje verske mržnje nakon što je pročitao islamsku pesmu, u kojoj su bili stihovi: „DŽamije su naše kasarne, kupole naši šlemovi, minareti naši bajoneti i vernici naši vojnici...“

NJegova politička karijera prožeta je brojnm turbulencijama. Proveo je 11 godina kao premijer Turske, počevši od 2003. godine, godinu dana nakon formiranja AKP. 

BloombergAdria.com

 

Ne tako davne 2014. bio je prvi direktno izabran predsednik Turske. Tada se dešava nagli preokret u njegovoj karijiri. Vojska je pokušala državni udar ne bi li uspela da svrgne Erdogana u julu 2016. godine.

Drugi i bitiniji deo njeogove vladavine vezan je za referendum iz 2017. godine koji je podržao i kojim su povećana ovlašćenja predsednika. Na tom referendumu pobedio je sa neznatnom većinom. Erdogan je tada negirao da želi da nametne islamske vrednosti, ali kritičari ukazuju na njegov neuspeli pokušaj da kriminalizuje preljubu i pokušaje da se uvedu „zone bez alkohola“, kao dokaz za suprotno.

ERDOGANOV STAV O KURDIMA:

Turski predsednik se već dugo bori protiv Kurda na svim mogućim frontovima. Iako je u prošlosti pokušavao da pregovara sa njima, uglavnom ih sve etiketira kao teroriste. 

Neki Kurdi godinama pokušavaju da uspostave bezbedna utočišta u zemljama poput Sirije i Iraka. On je dugo odbijao pokušaje Kurda da izgrade bilo kakvu vrstu uporišta. Erdogan je 2011. godine bio osumnjičen da je upotrebio hemijsko oružje u napadu na kurdsko selo. Naravno, on je to negirao. 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".