Izvor:Foto: D. Milovanović

PREDAT TOMOS: SPC priznala autokefalnost MPC (FOTO/VIDEO)

Izvor: Nportal

05.06.2022.

11:33

ZA ovu odluku glasalo je svih 42 episkopa SPC.

U Sabornoj crkvi u Beogradu u održana je sveta arhijerejska liturgija koju su služili patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop makedonsko-ohridski Stefan sa vladikama obe crkve.

Nakon liturgije obratio se patrijarh Porfirije koji je arhiepiskopu Stefanu uručio tomos o priznanju autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

BloombergAdria.com

 

- Danas po blagodeti božjoj imamo priliku da ovenčamo to što već postoji među nama a to je jedinstvo. To jedinstvo je u jednom periodu bilo narušeno ali je zaspostavljeno u duhu Crkve, a to je da makedonska crkva, ohridska arhiepiskopija ima ne samo uslove nego potrebu da se organizuje u kontekst autokefalne crkve, da se ispostavi da je to najbolji mogući način i metod života naših pravoslavnih braće i sestara u Severnoj Makedoniji. Zato ono što smo već realizovali kroz služenje liturgije u Skoplju danas osećamo da javno i pred svima dokumentom koji se zove tomos to i obznanimo - rekao je patrijarh.

 
$bp("Brid_54420236", {"id":"23759","width":"696","height":"402","video":"1026133","autoplay":0,"shared":true});

Podsetimo, na zasedanju Svetog arhijerrejskog sabora u maju ove godine jednoglasno je doneta odluka da se prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.

Za tu odluku glasalo je svih 42 episkopa Srpske pravoslavne crkve.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".