Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Jutarnji list/Gugl mape printskrin/Vikipedija

"BAHATO TERORISANJE": Milanović besan zbog američkih sankcija

Izvor: Tanjug

07.06.2022.

17:00

POSLOVIČNO oštar jezik predsednika Hrvatske ponovo je došao do izražaja

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da su američke sankcije prema predsedniku FBiH Marinku Čavari "bahato terorisanje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda" i da Hrvatska ima obavezu da ga zaštiti.

Američko ministarstvo finansija juče je na listu sankcija zvaničnika u BiH dodalo funkcionera HDZ BiH Marinka Čavaru i ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića iz SNSD, s obrazloženjem da su "sledili etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana BiH" i potkopavali Dejtonski mirovni sporazum.

BloombergAdria.com

 


Iz Kabineta Milanovića saopšteno je da je reč o "bahatom terorisanju legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH" kojem Hrvatska "mora pružiti svu potrebnu zaštitu".

Obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Dejtonski sporazum, "politički je nepismeno i baš cinično jer je u podrivanju slova i duha" tog sporazuma "svoje prste imala i još ima i američka diplomatija", s visokim predstavnicima za BiH, navodi hrvatski predsednik.

BloombergAdria.com

 

-Ako ko brani dejtonski Ustav BiH i istinski demokratske procese - koji podrazumevaju legitimno biranje i predstavljanje u telima vlasti - onda su to predstavnici Hrvata u BiH kojima međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prete i sankcionišu ih - naveo je Milanović. https://video.novosti.rs/vesti/video/3408-opasna-izjava-zvanicnice-eu-angelina-srbe-u-bih-prevela-u-bosnjake

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".