Izvor:Foto: Zoran Jovanović Mačak

IZREČENE MERE: Za oštećenje voza "Soko" kazna i do 8 godina

Izvor: Tanjug

09.06.2022.

15:30

POSLE najnovijih incidenata, kamenovanja voza "Soko" i postavljanja barijere na pruzi Beograd - Novi Sad, upozoreno je da će za vandale biti izricane kazne i do osam godina zatvora.

Kako kaže ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure Tomislav Momirović svi oni koji svesno uništavaju železničku infrastrukturu i imaju nameru da ugroze živote radnika i putnika, biti identifikovani i kažnjeni u skladu za zakonom.

On je podsetio da su pripadnici MUP-a, u saradnji sa kompanijom "Srbija voz" i resornim ministarstvom, priveli osobe koje su kamenovale "Soko" voz i oštetile ga.

- Novi primer neodgovornog ponašanja pojedinaca je postavljanje barijera na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad. Ovakvi postupci izazivaju ogromnu opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju ugrožavajući na stotine života, kao i redovno odvijanje železničkog saobraćaja - poručio je Momirović.

Zato će, ističe, predstavnici ministarstva, "Infrastrukture železnice Srbije" i "Srbija voza", u saradnji sa nadležnim policijskim i pravosudnim organima učiniti sve da se te osobe identifikuju i zakonski procesuiraju.

BloombergAdria.com

 

Ministarstvo apeluje na građane da se ponašaju odgovorno i da čuvaju vozove i imovinu Srbije, kako bi se železnički saobraćaj odvijao bezbedno i neometano.

- Vozovi, kao i železnička infrastruktura pripadaju svima nama i jedino ih domaćinskim odnosom možemo sačuvati. Država ulaže velika finansijska sredstva u modernizaciju celokupnog železničkog sektora i molimo sve građane da se domaćinski odnose prema železničkoj infrastrukturi i državnoj imovini - apelovao je Momirović.

Zakon o železnici predvideo je i da se za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost može izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina, a u slučaju da neko zbog toga bude teško povređen ili se načini imovinska šteta velikih razmera, kazna zatvora je od jedne do osam godina.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".