Izvor:Foto: Profimedia

OPET TENZIJE: Kina protiv Tajvanskog moreuza

Izvor: Tanjug

14.06.2022.

12:02

TAJVANSKI moreuz je međunarodni plovni put i Vlada u Tajpeju podržava američke ratne brodove koji prolaze njime, saopštilo je u utorak ministarstvo spoljnih poslova Tajvana odbijajući tvrdnje Kine da ima suverenitet nad strateškim prolazom.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je u ponedeljak saopštilo da ta zemlja "ima suverenitet i jurisdikciju nad Tajvanskim moreuzom".

- Lažna je tvrdnja kada određene zemlje Tajvanski moreuz nazivaju ''međunarodnim vodama'' kako bi pronašle izgovor za manipulaciju pitanjima vezanim za Tajvan i ugrožavanje suvereniteta i bezbednosti Kine - rekao je Vang Venbin, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, navodi Rojters.

BloombergAdria.com

 

Tajvanski moreuz je bio čest izvor vojnih tenzija, a poslednjih godina američki ratni brodovi i drugih NATO saveznika, poput Britanije i Kanade, plovili su kroz moreuz, izazivajući nezadovljstvo u Pekingu, navodi britanska agencija.

- Razumemo i podržavamo doprinos američkih misija za slobodu plovidbe i unapređenju regionalnog mira i stabilnosti - saopštila je danas portparolka Ministarstva inostranih poslova Tajvana.

Tajpej poručuje da Peking nema pravo da govori u njegovo ime niti da polaže pravo suvereniteta, kao i da samo narod Tajvana može da odlučuje o svojoj budućnosti, a Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile da ostrvo stavi pod svoju kontrolu koje gleda kao na deo svoje suverene teritorije, navodi Rojters.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".