Izvor:Foto: Fejsbuk Manastir Stanjevići

ČUVARI AMFILOHIJEVOG BLAGA: Danas slave Svetu Trojicu

Izvor: Nportal

12.06.2022.

12:00

DANAS je slava Sv Trojice manastira Stanojevići kod Budve. Najbitnije je što se tu nalazi biblioteka Mitropolita Amfilohija, a upravitelj je monah dr Pavle Kondić. Prva knjiga koja je pridodata biblioteci je izdanje Novosti Matijina "Namo onamo".

Kao ktitor manastira pominje se veliki vojvoda Nikola Stanjević. Dok je vojvoda Đurađ Ćurašević Crnojević, deda Ivana Crnojevića, podigao u blizini današnjeg manastira tvrđavu Đurđevac dvorac na brdu Đurđevcu, vojno utvrđenje sa hramom posvećenom Svetom Georgiju.

Nakon turskih upada u Cetinje 1714. godine, vladika Danilo prelazi u Stanjeviće. Po povratku iz Rusije sagradio je hram koji je posvetio Svetoj Trojici a nekadašnji dvorac Crnojevića je obnovio i pretvorio u manastirski konak 1724. godine. Posle njegovog povratka na Cetinje izvestan broj monaha ostaje u Stanjevićima. Izvjesne popravke i dogradnju manastirskog kompleksa vrši mitropolit Sava Petrović. Mitropolit Danilo se upokojio u svetoj obitelji 1735. i bio je sahranjen u njoj. Tu je počivao do 1856. godine kada je trudom knjaza Danila prenesen na Cetinje. Danas mu je grob na Orlovom kršu, brdu iznad Cetinjskog manastira.

BloombergAdria.com

 

1780. godine u manastiru je otvorena sveštenička škola, koju je pohađao i Sveti Petar Cetinjski.

1839. godine manastir Stanjevići je ustupljen Austriji i od tada počinje proces njihovog ruiniranja.

1994. godine započeta je obnova manastirskog kompleksa. Obnovu je, blagoslovom Mitropolita crnogorsko-primorskog, Amfilohija, započeo jeromonah Dimitrije (Blagojević), a nastavio jeromonah Jefrem (Dabanović) posle upokojenja oca Dimitrija 2004. godine.

CVETA TROJICA je slava manastira Stanjevići.

BloombergAdria.com

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".