Izvor:Foto: Profimedia/D. Milovanović

ZNATE LI ZA OVO DUGME U AUTU? Može vam uštedeti gorivo

Izvor: Nportal

18.06.2022.

11:24

BUDUĆA da je ušteda goriva uvek dobrodošla, nije loše znati za jedan zgodan trik. Reč je o dugmetu za klima uređaj koji bi mogao da smanji potrošnju, posebno na kratkim putovanjima. Dugme ne samo da će uštedeti na gorivu, već će vozačima i putnicima biti udobnije tokom putovanja.

Vozači koji uključe AC (klimu) koristiće snagu motora u dizel i benzinskim automobilima i bateriju u električnim vozilima. Sistem obično radi tako što uzima spoljni vazduh, a zatim ga greje ili hladi.

Vozačima je rečeno da ovo troši više goriva u poređenju sa opcijom koja omogućuje AC sistemu automobila da koristi vazduh u automobilu. Za motore sa unutrašnjim sagorevanjem to može da dovede do puno veće potrošnje goriva.

BloombergAdria.com

 

Postoji dugme posebno dizajnirano kako bi vozači mogli da odaberu koju opciju žele. Ako je aktivirano, dugme za recirkulaciju vazduha omogućuje klima-uređaju da koristi vazduh iz unutrašnjosti automobila uvlačeći ga kroz ventilacijske otvore i u isto vreme sprečava ulazak spoljnog vazduha u automobil.

Dugme se obično nalazi oko kružiža klima uređaja koji vozaču omogućuje podešavanje unutrašnje temperature. Ima sliku automobila sa strelicom u sebi, a korištenje dugmeta moglo bi da pomogne u potrošnji goriva jer manje opterećuje motor automobila.

BloombergAdria.com

 

Bradli Jando, iz Kvik Fita, rekao je: - Kompresoru je potrebna energija za pokretanje klimatskog sistema vašeg vozila i stoga će trošiti malu količinu goriva kad god sistem radi. To bi moglo da povećati vašu potrošnju goriva za čak 10%, a učinci su posebno vidljivi na kratkim putovanjima. Kada u početku krenete, klima-uređaj mora naporno da radi kako bi snizio unutrašnju temperaturu na prijatan nivo.

Uprkos smanjenju potrošnje goriva, RAC je dodao: - Nemojte koristiti svoj klima-uređaj osim ako stvarno morate jer on koristi snagu motora i stoga povećava potrošnju goriva. Ovo važi i za grejanje, kao i za hlađenje, stoga pokušajte da se obučete skladno vremenu, čak i u automobilu, ako je ušteda goriva velika briga.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".