Izvor:Foto: Tanjug/AP

SKLONJEN TRANSPARENT ZSO: ROSU se i dalje ne povlači

Izvor: Tanjug

02.10.2021.

14:46

Nakon što su Srbi potpuno oslobodili putni pravac ka Leposaviću i odvezli kamion sa transparentom "Dobrodošli u zajednicu srpskih opština", specijalci ROSU ne pokazuju nameru da se povuku sa administrativnog prelaza Jarinje.

Transparent sa tim natpisom bio je postavljen kako bi se skrenula pažnja javnosti da Priština duže od 100 meseci ne sprovodi sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Kako javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta, pripadnici ROSU su u jednom trenutku pokušali da pronađu vlasnika kamiona na koji je postavljen transparent i prišli su naoružani i u punoj opremi do okupljenih Srba, pa je u jednom trenutku izgledalo da bi situacija mogla da izmakne kontroli.

Pripadnici ROSU su se potom povukli 50-ak metara, ali deluje kao da još nemaju nameru da odu, iako nikome od okupljenih Srba nije jasno šta im to i dalje smeta, pošto je put kojim bi trebalo da odu potpuno je raščišćen i prohodan.

Prištinski specijalci deluju uznemireno, i stalno telefoniraju, pa Srbi pretpostavljaju da oni čekaju "jedan poziv" da bi ispunili dogovor postignut pre dva dana u Briselu, kojim je predviđeno da danas do 16 časova odu sa adminsitrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Pripadnici KFOR se na tim prelazima nalaze od 9 sati, nadgledaju situaciju, njihovi helikopteri nadleću sever Kosova, ali ne reaguju niti se interesuju za ono što se dešava u ovim trenucima.

Još nema potvrde o situaciji na Brnjaku, ali prema saznanjima izveštača Tanjuga i tamo su uklonjene barijere sa kolovoza kako bi se specijalcima ROSU omogućilo da se povuku.

Prema dogovoru Beograda i Prištine postignutom u četvrtak u Briselu, predviđeno je da se specijalne kosovske policijske snage, istovremeno sa srpskim barikadama, povuku sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Povlačenje bi trebalo da se završi danas najkasnije do 16:00

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".