Izvor:Foto:Jtjub printskrin/i24NEWS English/Vikipedija/Profimedia/Vikipedija

HAOS ZBOG "STRAVE": Procureli podaci agenata Mosada

Izvor: Nportal

21.06.2022.

15:48

TAJNE baze izraelske vojske i obaveštajnih službi razotkrivene su pošto je za sada neidentifikovani haker uspeo da izvuče podatke o kretanju oko 100 zvaničnika iz baze podataka aplikacije "Strava", javljaju mediji u Izraelu.

Imena, fotografije i kretanje više od 100 izraelskih oficira i agenata obaveštajnih službi procurilo je iz baze podataka sportske aplikacije "Strava", namenjene trkačima i biciklistima, javlja Haarec.

Podaci koji su na ovaj način isplivali obelodanili su kretanje tih osoba unutar sedišta Mosada, ali i mesta na kojima se nalaze tajne baze izraelskih oružanih snaga i obaveštajnih službi.

Upad su bazu podataka otkrio je istraživački medij "Fejk riporter" (FakeReporter), a ceo slučaj je prijavljen vlastima u Tel Avivu.

BloombergAdria.com

 

Navodi se da je u bazu podataka upao korisnik koji se registrovao pod imenom Ez Šl, koji je suštinski samo iskoristio postojeću "rupu" u bezbednosnim protokolima koje koristi ova aplikacija.

Izraelski mediji navode da su i podaci o kretanju američkih vojnika u Iraku, Avganistanu i Siriji "procurili" na sličan način pre četiri godine, kada su hakeri iz "Strave" izvukli podatke o kretanju vojnika u tim državama.

Pentagon je, posle ovog skandala, zabranio pripadnicima oružanih snaga da koriste aplikacije sa geolokatorima dok su na terenu.

(RTS)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".