Izvor:Foto: Jutjub printskrin/CNN

LAŽNI KLIČKO: Tehnologija nasamarila evropske zvaničnike

Izvor: Nportal

26.06.2022.

08:10

"DIPFEJK" koristi veštačku inteligenciju kako bi napravio slike lažnih događaja ili lažne animacije koje izgledaju prilično realno.

Osoba koja veoma liči na Vitalija Klička prevarila je gradonačelnike Berlina, Madrida i Beča pomoću „dipfejk“ tehnologije, piše Gardijan.

Gradonačelnici nekoliko evropskih prestonica prevareni su tokom video-poziva uz pomoć „dipfejka“ kijevskog gradonačelnika, Vitalija Klička.

- Nisu postojali nikakvi znaci da je sa druge strane prevarant - navodi se u zvaničnom saopštenju koji je izdala njena kancelarija.

BloombergAdria.com

 

Tek nakon petnaestak minuta razgovora, kada je navodni Kličko počeo da priča o problemu ukrajinskih izbeglica koje iskorišćavaju nemačku državu i zatražio da ih pošalju nazad u Ukrajinu da bi išli u vojsku, Gifaj je postala sumnjičava.

Kada je veza nakratko prekinuta, kancelarija gradonačelnice kontaktirala je ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj, koji je preko vlasti u Kijevu potvrdio da osoba na video pozivu nije pravi Kličko, objavio je novinski magazin Der Spiegel.

"Dipfejk" koristi veštačku inteligenciju kako bi napravio slike lažnih događaja ili lažne animacije koje izgledaju prilično realno.

- Nažalost, realnost je da se rat vodi svim sredstavima, uključujući i internet, da bi se digitalnim sredstvima podrilo poverenje i diskreditovali partneri i saveznici Ukrajine - rekla je Gifi.

Interesantno je da je i kancelarija gradonačelnika Madrida imala isti problem i da je slučaj prijavljen policiji.

Prema rečima njegovog portparola, gradonačelnik je ubrzo nakon početka razgovora postao sumnjičav i prekinuo je vezu.

Gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig, prošle srede je na Tviteru objavio da je razgovarao sa penzionisanim bokserom iz Ukrajine. Tvit je danas obrisan, a austrijski zvaničnici saopštili su da je Ludvig bio žrtva „ozbiljnog slučaja sajber kriminala“.

 
$bp("my-player", {"id":"23759","width":"940","height":"529","video":"1031453","autoplay":0,"shared":true});


 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".