Izvor:Foto: Profimedia

KREMLJ: Poznato da li će Putin prisustvovati sahrani Abea

Izvor: Nportal

09.07.2022.

11:55

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin poslao je telegram saučešća Abeovoj porodici

Predsednik Rusije Vladimir Putin neće prisustvovati sahrani bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TASS.

Peskov je naveo da Putin neće prisustvovati Abeovoj sahrani, a da prisustvo drugih zvaničnika zavisi „od protokolarnih pravila“.


On je ranije rekao novinarima da je Kremlj duboko ožalošćen vestima o smrti bivšeg premijera Japana i izrazio saučešće narodu te zemlje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin poslao je telegram saučešća Abeovoj porodici, opisujući njegovu smrt kao nenadoknadiv gubitak.

- Ruka zločinca skratila je život izuzetnog državnika koji je dugo bio na čelu japanske vlade i učinio mnogo na razvoju dobrosusedskih odnosa između naših zemalja - navodi se u tekstu telegrama šefa ruske države upućenog majci i udovici bivšeg premijera.

Abeova sahrana biće održana 12. jula u njegovom rodnom gradu Šimonoseki, prenela je ranije japanska agencija Kjodo. Komemoracija je zakazana dan ranije u budističkom hramu u centru Tokija.

Abe je juče ubijen u gradu Nara dok je držao govor prilikom kampanje uoči parlamentarnih izbora u Japanu zakazanih za 10. jul ove godine.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".