Izvor:Foto: D.Milovanović/Gugl mape printskrin

OMILJENO LETOVALIŠTE SRBA GUTA MORE: Adu Bojanu grize erozija

Izvor: Nportal

12.07.2022.

18:07

DEJSTVO prirodnih faktora i klimatskih promena ispostavlja račun

Biser crnogorskog primorja i mesto na kojem Srbi rado letuju, Adu Bojanu, neumorno "guta" more. Zato se u godini kada ovo rečno ostrvo obeležava pola veka postojanja kao turistički centar, traže rešenja koja bi zaustavila eroziju.

Sve je počelo pre dvadesetak godina - dejstvom prirodnih faktora, klimatskih promena, podizanjem nivoa mora ali i nedostatkom sedimenta koji bi sačuvao obale rečnog ostrva, jer su na pritoci Bojane, na Drimu, podignute hidrocentrale, čije brane zaustvljaju pesak i šljunak koji su ranije stizali sa rekom i gradili ostrvo na ušću Bojane u more, piše "RTS".

Do prošle godine voda je progutala tlo koje bi moglo da zauzme 60 prosečnih fudbalskih stadiona, a odmaralište je ostalo bez 15 apartmana i dva restorana "Ulcinjska rivijera".

- U zadnje dve godine smo, uz pomoć nekih stručnjaka iz Italije i nekih naših, uspeli da napravimo takozvanu veštačku dinu ispred naših objekata koje bila visine nekih dva metra i prošle godine ona je dala dobre rezultate - rekao je Bojan Đakonović, direktor HTP.

BloombergAdria.com

 

- Postoje neke kratkoročne mere, a svakako bi dugoročne mere bile, pre svega, da se vidi da li se može, na neki način povratiti taj pesak koji je pre priranjivao Adu Bojanu, kroz Bojanu. Treba reći, da je pozitivna stvar što Ada nije urbanizovana, u smislu da ima dosta prostora, tako da se može govoriti o tom održivom turizmu - istakla je Ivana Stojanović iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore.

Dok se rešenja traže, ne zaboravlja se i neophodnost zaštite prirode, jer je Ada stanište i biljnih i životinjskih vrsta koje su jedinstvene u Evropi.

Predanje nastanak Ade Bojane smešta u 17. ili 19. vek, kada se ovde, posle jedne oluje nasukao jedrenjak "Merito". Godinama se potom, na olupinu broda taložio rečni nanos, vremenom je nastao sprud, a potom i ada. Tako se između dva toka Bojane, koja se račva do svog ušća u more, ugnezdilo ostrvo i postalo jedinstveni turistički centar.

BloombergAdria.com

 

- Ada je omiljena destinacija za turiste iz Srbije, pogotovo iz Beograda i Novog Sada. Prošle godine, kada smo bili pod tim korona merama i mogu reći, da nije bilo turista iz Srbije, da bi sezona bila veoma upitna i da je njihov udeo bio, gotovo polovina svih gostiju koji su došli - istakao je Bojan Đakonović, direktor HTP.

Taj trend se kažu nastavlja, a da bi se kapaciteti očuvali, grade se novi bungalovi u zaleđu- građevine povlače pred silom Jadrana, i uređuju preostale plaže. I mada je sve teže sačuvati Adu, jedno je sigurno - sačuvana je zauvek u filmu koji je ušao u sve anale naše kinematografije.

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".