KOME ŠTETE KAJSIJE? LJudi sa ovom bolesti ih ne smeju jesti
13.07.2022.
12:03
IAKO Su bogate vitamina, ova grupa ljudi ne bi smela nikako da jede kajsije.
Postoji više razloga zbog čega treba jesti kajsije, zbog poboljšanja vida i boljeg varenja.
Ova voćka se u Srbiji prerađuje i prodaje kao sušena i koristi se za proizvodnju džemova i sokova. Sušenjem i termičkom obradom, menja se i hranljiva vrednost kajsije.
Kajsije su bogate vlaknima, što je veoma dobro za naša creva.
Zbog izuzetne zastupljenosti beta-karotena, kajsija ima blagotvorne efekte na srce, jer utiče na snižavanje lošeg holesterola u krvi, kao i na neke druge bolesti.
Preporučuje se da se kajsije jedu sveže i oprane.
Nutricioniste savetuju da što češće unosimo ovo voće u naš jelovnik i trpezu, ali treba u vezi jednog biti pažljiv.
Razlog obazrivosti je visok sadržaj kalijuma, mineral koji takođe služi kao elektrolit. U našem telu, on je odgovoran za slanje nervnih signala i regulisanje mišićnih kontrakcija i ravnoteže tečnosti.
Dovoljne su dve voćke od 70 grama obezbeđuju čak 181 mg ovog minerala, što je četiri odsto od dnevne potrebe.
Uzimajući u obzir da kalijum blisko sarađuje sa natrijumom kako bi održao ravnotežu tečnosti, adekvatan unos može pomoći u sprečavanju nadimanja i održavanju zdravog krvnog pritiska.
Osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti i bubrežnih nikako ne bi smele jesti ovo voće.
(Najžena)
BONUS VIDEO:
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".