Izvor:Foto: Profimedia

KOME ŠTETE KAJSIJE? LJudi sa ovom bolesti ih ne smeju jesti

Izvor: Nportal

13.07.2022.

12:03

IAKO Su bogate vitamina, ova grupa ljudi ne bi smela nikako da jede kajsije.

Postoji više razloga zbog čega treba jesti kajsije, zbog poboljšanja vida i boljeg varenja. 
Ova voćka se u Srbiji prerađuje i prodaje kao sušena i koristi se za proizvodnju džemova i sokova. Sušenjem i termičkom obradom, menja se i hranljiva vrednost kajsije. 

BloombergAdria.com

 

Kajsije su bogate vlaknima, što je veoma dobro za naša creva.

Zbog izuzetne zastupljenosti beta-karotena, kajsija ima blagotvorne efekte na srce, jer utiče na snižavanje lošeg holesterola u krvi, kao i na neke druge bolesti.

Preporučuje se da se kajsije jedu sveže i oprane.

Nutricioniste savetuju da što češće unosimo ovo voće u naš jelovnik i trpezu, ali treba u vezi  jednog biti pažljiv. 

Razlog obazrivosti je visok sadržaj kalijuma, mineral koji takođe služi kao elektrolit. U našem telu, on je odgovoran za slanje nervnih signala i regulisanje mišićnih kontrakcija i ravnoteže tečnosti.

Dovoljne su dve voćke od 70 grama obezbeđuju čak 181 mg ovog minerala, što je četiri odsto od dnevne potrebe.

Uzimajući u obzir da kalijum blisko sarađuje sa natrijumom kako bi održao ravnotežu tečnosti, adekvatan unos može pomoći u sprečavanju nadimanja i održavanju zdravog krvnog pritiska.

Osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti i bubrežnih nikako ne bi smele jesti ovo voće. 

(Najžena)

BONUS VIDEO: 

 
$bp("my-player", {"id":"23759","width":"940","height":"529","video":"1028271","autoplay":0,"shared":true});

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".