Izvor:Foto: Profimedia

NAJNOVIJI RUSKI AVION: Putinov šah-mat - uvek igra sa belim

Izvor: Nportal

16.07.2022.

08:58

NAJNOVIJE specijalno oružje dizajnerskog biroa Suhoj.

Suhoj Su-75 "Šah-mat" je jednomotorni, nevidljivi lovac pete generacije koji firma Suhoj razvija za izvoz i za ruske vazdušnokosmičke snage. Dizajnerski biro Suhoj označava avion sa oznakom registracije RF-0075. Novi višenamenski lovac sa stelt tehnologijom, prvi put je otkriven u Rusiji 2021. godine. 

Maketa predstavljena je na aeromitingu MAKS 2021. uz prisustvo predsednika Rusije Vladimira Putina.

BloombergAdria.com

 

Trenutna faza razvoja Su-75:


Razvoj novog ruskog lovca držao se u strogoj tajnosti, a mnogi detalji ostaju još uvek nepoznati. Su-75 ima jedan motor i mnogo je manji od Su-57. Podseća na američki lovac F-35A. Trenutno je u formi pretproizvodnog prototipa, a njegovo će testiranje početi u bliskoj budućnosti, tako da još uvek nije spreman za masovnu proizvodnju.

Može potrajati i do 10 godina dok novi lovac ne uđe u operativnu službu ruske vojske. Jednom u službi, mogao bi da postane zamena za MiG-29. Planirano je da novi ruski stelt lovac bude ponuđen na izvoznom tržištu.

Naglašava se niska cena, niski troškovi servisiranja i niska cena leta. Najavljeno je da bi ovaj avion mogao da bude ponuđen po ceni od jedne trećine američkog F-35, ali to su za sada samo spekulacije. https://www.youtube.com/watch?v=ZWjiJaVPuzk

Karakteristike Su-75:


Ovaj avion ima smanjen radarski obris. Oružje se čuva u unutrašnjim odeljcima kako bi se smanjio poprečni presek radara i poboljšala aerodinamika.

Ovaj avion koristi savremeni radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA). Može se pratiti i gađati i do 6 vazdušnih ciljeva istovremeno.

Naoružanje Su-75:


Rakete:

- vazduh-vazduh srednjeg dometa RVV-SD

- vazduh-vazduh kratkog dometa RVV-MD

- vazduh-zemlja sa laserskim navođenjem Kh-38MLE

- vazduh-zemlja Kh-38MTE sa termovizijskim navođenjem

- krstareće kratkog dometa Grom E-1

BloombergAdria.com

 

Bombe:

- slobodno padajuće bombe FAB-250M

- laserski navođene bombe KAB-250LGE.

Takođe, može da nosi kontejner sa nevođenim raketama S-8 i S-13, ili mahune sa topovima.

Može da nosi do 7400 kg ubojnih sredstava na unutrašnjim i spoljnim uporišnim tačkama.

SU-75 lovac može da nosi do 5 raketa vazduh-vazduh u stelt konfiguraciji.

Motor


SU-75 će biti opremljen novim motorom, koji je napredniji i ekonomičniji. Prijavljeno je da motor ima vektorski potisak.

BloombergAdria.com

 

Najavljena maksimalna brzina je 1,8 maha (2 222 km/h). Domet je do 2 800 km. Za duži let, lovac može nositi spoljne rezervoare za gorivo. Zanimljivo je da avion ima pomoćni agregat koji napaja električne sisteme.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".