Izvor:Foto: Piksabej/Piksels

ŠTA SE DEŠAVA AKO PROGUTAMO ŽVAKU: Ovo je prava istina

Izvor: Nportal

16.07.2022.

16:36

SVI strahuju da će se žvaka zalepiti za creva.

Koliko ste puta čuli, pogotovo kao deca, da nikako ne smete da progutate žvaku zato što može da vam se zalepi za creva ili želudac, a jedna od najupečatljivijih urbanih legendi je da je žvaki potrebno oko sedam godina da se u potpunosti svari.

Ako su uspeli da vam usade ovaj strah u kosti, istina je, na sreću, nešto drugačija.

BloombergAdria.com

 

Iako se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu svarljivi, čovekov želudac svakodnevno prima određene količine nesvarljive hrane, pa to samim tim nije neobično, niti opasno po život.

Tako u trenutku kada progutate žvaku, njeni delovi koji ne mogu da se svare, ostaju u telu sve dok se želudac ne izbori s tim, a potom se, posle određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Takođe, priče o štetnom uticaju progutanih žvaka imaju i drugu stranu, čemu svedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u kratkom roku može da stvori probleme u varenju, naročito kod male dece.

To se vrlo retko dešava, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija doktora. Sledeći put kada budete progutali žvaku, nemate o čemu da brinete jer će se vaš digestivni trakt sasvim uspešno izboriti s tim.

(Najžena)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".