Izvor:Foto: Profimedia

RUSI PIŠU: Uskoro sa radom počinje "žitni koridor"

Izvor: Tanjug

22.07.2022.

09:35

KAKO izvor navodi, bilo je poteškoća u postizanju dogovora.

Bezbedan koridor za prolaz brodova sa ukrajinskim žitom preko Crnog mora počeće da radi narednih nedelja, garancije su dobijene, izjavio je za Sputnjik izvor upoznat sa pregovorima koji se vode u Turkoj o izvozu žita iz Ukrajine.

Prema informacijama izvora, prolaz brodova sa žitom preko Crnog mora pratiće posmatračka grupa pod okriljem Ujedinjenih nacija u Istanbulu, ona je spremna za rad.

Kako je istaknuto, Turska je takođe dobila garancije od strana koje učestvuju u pregovorima da se dogovor o izvozu žita neće koristiti u vojne svrhe. 

BloombergAdria.com

 

Kako izvor navodi, bilo je poteškoća u postizanju dogovora. 

- Naravno da je bilo poteškoća. I to do poslednjeg momenta. Pregovori su pomogli da se pronađe konsenzus i dodirne tačke - rekao je izvor. 

On je naglasio da je bilo i spekulacija povodom pregovora.

- Bilo je veoma mnogo lažnih informacija. Moram da istaknem da su sve strane, a posebno Rusija pokazale veoma konstruktivan pristup - ocenio je izvor.

Sagovornik Sputnjika je zaključio da bi kršenje dogovora o žitu dovelo do katastrofe i da strane pregovaračkog procesa to shvataju. 

Ujedinjene nacije su više puta saopštavale o prehrambenoj krizi zbog deficita žita, a Zapad je optuživao Rusiju da sprečava izvoz ukrajinskog žita na svetska tržišta. Moskva je kategorički demantovala takve optužbe.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija ne sprečava izvoz žita i da ako Kijev deminira luke, brodovi sa žitom mogu da isplove bez ikakvih problema. 

BloombergAdria.com

 

Ranije je administracija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana saopštila Sputnjiku da će dokument koji se tiče regulisanja problema žita u Ukrajini biti potpisan u Istanbulu u petak, a ceremoniji će prisustvovati turski lider i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

(Sputnjik)
 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".