Izvor:Foto: Printskrin

VMC KARABURMA: 38 pacijenata, četvoro na respiratoru

Izvor: Tanjug

10.08.2022.

12:24

VOJNO medicinski centar Karaburma radi sa 40 odsto kapaciteta i u toj ustanovi smešteno je 38 pacijenata zaraženih korona virusom, od kojih je petoro na intenzivnoj nezi, izjavio je danas pukovnik dr Ivo Udovičić i dodao da, iako je epidemiološka situacija nestabilna, zdravstveni sistem u zemlji neometano funkcioniše.

Udovičić je za Tanjug istakao da je od pacijenata koji su na intenzivnoj nezi četvoro priključeno na respiratore, kao i da se radi o ljudima starije životne dobi i hronoičnim bolesnicima primljenih iz drugih bolnica.

- U Vojnoj bolnici Karaburma juče smo imali šet prijema i četiri otpusta, a primljeni su pacijenti iz nekovid bolnica, što upućuje na to da medicinsko osoblje treba da povede računa o preventivnim merama i da se ih strogo pridržava - poručio je Udovičić.

Naveo je da je broj zaraženih korona virusom u zemlji sada oko 7.000, a njegove prognoze su da će tako i ostati do kraja avgusta.

Naglasio je da postoji mogućnost da tokom jesenjeg talasa, kada se đaci vrate u škole, ponovo dođe do pritiska na zdravstveni sistem, koji za sada funkcioniše neometano.

- Ovaj talas u julu i avgustu će se negde spojiti sa septembarskim, jesenjim talasom i kada se đaci vrate u klupe, studenti u domove i radnici u kolektive, videće se koliko ćemo zaista imati novozaraženih i hospitalizovanih na dnevnom nivou - rekao je Udovičić.

Udovičić je ocenio da je za obrazovni sistem od izuzetnog značaja da đaci ponovo krenu u škole i da se neće uvoditi nove mere zaštite ukoliko epidemiološka situacija ostane na nivou na kome je sada.

BloombergAdria.com

 

Na pitanje da li će se, ukoliko dođe do porasta broja zaraženih, pooštriti mere zaštite, on je izrazio nadu da do toga neće doći i da će đaci normalno ići u školu.

- Za početak, što se tiče jeseni, ne očekujemo nikakve restriktivne mere po tom pitanju, đaci zaista treba da se vrate u školske klupe. Posle dve godine kombinovanih nastava moraju da se vrate svemu onome što je karakteristično za njihov uzrast i školu - poručio je Udovičić.

Izrazio je nadu da će, s obzirom na to da sada vlada omikrom soj koji daje lakšu kliničku sliku, situacija dozvoliti da se vratimo normalnom životu.

Kada su u pitanju velika okupljanja kao što su festivali koi se održavaju širom Srbije, Udovičić je rekao da je "to sve normalno i da to tako i treba da bude".

Epidemiološka situacija u našoj zemlji se može okarakterisati, rekao je Udovičić, kao nesigurna s obzirom na svakodnevni porast broja zaraženih, ali, dodao je, da je dobro to što je broj hospitalizovanih pacijenata daleko manji od očekivanog.

- Mi smo u avgustu očekivali znatno veće brojeve s obzirom da smo po projekcijama u piku talasa, ali ovi brojevi su idalje još uvek prihvatljivi i negde smo u bezbednoj zoni što se tiče zdravstvenog osoblja i zdravstvenih kapaciteta - rekao je Udovičić.

Smatra da je ovakvoj situaciji doprinelo to što je veliki broj ljudi na godišnjim odmorima i što se veliki broj manifestacija održava u spoljnim uslovima, pa je virus razruđen.

Upozorio je da, bez obzira na to što novi sojevi virusa daju lakšu kliničku sliku, građani moraju biti oprezni, jer je virus u ogromnoj količini u cirkulaciji.

Takođe, dodao je da se posebna pažnja treba obratiti na to da se zaštite rizične grupe - stari i hronični bolesnici čiji je imunitet oslabljen.

Istakao je da je najviše pacijenata primljeno u VMC Karaburma iz drugih bolnica koji su već na lečenju od drugih bolesti, kao i stari i bespomoćni kojima članovi porodice kući donesu virus.

- Nečiji trenutak nepažnje nekome može da znači život - poručio je Udovičić apelujući na zdravstvene radnike i porodice u kojima ima starih da se pridržavaju mera zaštite.

BloombergAdria.com

 

Kada su u pitanju simptomi i klinička slika kod novog soja korona virusa doktor je kazao da je situacija postala znatno opuštenija sa pojavom omikron soja u odnosu na perod kada je preovladavao delta soj, jer je tada teška klinička slika i veliku smrtnost bila i među mlađom populacijom.

Naglasio je da omikron soj i sve nove podvarijante, kojih je trenutno šet ili sedam, daju blažu kliničku sliku, a često kod mladih i zdravih osoba prođe i asimptomatski.

Udovičić smatra da su brojevi zaraženih daleko veći od evidentiranih, ali da je situacija dobra i sigurna sve dok kovid bolnice rade između 30 i 50 odsto kapaciteta.

- Sada se vidi značaj ovih kovid bolnica, jer sve druge zdravstvene ustanove i bolnice rade neometano. Zdarvstveni sistem nam je sada ponovo vraćen, zahvaljujući kovid bolnicama, u primarnu funkciju - zaključio je Udovičić.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".