SUMNJALI DA SU OTROVANI PEČURKAMA: Kako prepoznati toksične?
18.08.2022.
13:57
VAŽNI koraci za izbegavanje trovanja
Nedavni slučaj iz KBC Niš, kada je porodica sumnjala da se otrovala pečurkama (ispostavilo se da su se otrovali atropinom koji se nalazio u henjdinom brašnu) opravdano se nameće pitanje - kako prevenirati trovanje?
Kada je u pitanju razlikovanje otrovnih od neotrovnih, treba imati u vidu činjenicu da neotrovne pečurke imaju svoje otrovne dvojnike, tako da izgled nije ključni kriterijum za raspoznavanje.
Štaviše, klasifikacija pečurke isključivo na osnovu izgleda, može da se ispostavi kao kobna greška i rezultira bolničkim krevetom.
Primera radi, rujnica, koja je veoma ukusna kada se marinira, ima otrovnu bliznakinju. Ključna razlika je u boji soka. Iz neotrovne izlazi narandžasti sok, dok iz otrovne izlazi beli sok.
S druge strane, vrganj ima čak dva otrovna dvojnika - gljiva ludara i kovanj.
U ovom slučaju, razlika je u izgledu i još jednoj karakteristici: donji deo šešira je zelenkast, u odnosu na gljivu ludaru čija je "kapica" crvene boje.
Takođe, kada se povredi, ludara menja boju i posivi. Ponekad je isti slučaj i sa jestivim vrganjom, te se savetuje da pečurke beru samo iskusni poznavaoci.
Važno je napomenuti da se razlika očituje i u mestu gde rastu: jestive lisičarke rastu ispod lišća, dok otrovne bliznakinje rastu busenasto na panjevima.
Jedna od najopasnijih otrovnica u svetu pečuraka je zelena pupavka. NJeno konzumiranje može da dovede do smrtnog ishoda.
Mnogi ljudi su se otrovali pupavkom misleći da su jeli šampinjon. Za razliku od pupavke kod koje dominira bela boja, njegovi listići su ružičaste boje.
Iz tog razloga, savetuje se da se prilikom branja izbegnu mladi, nerazvijeni primerci, koje je međusobno teško razlikovati.
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".