MARŠALOV JELOVNIK 3 specijaliteta koje je obožavao (RECEPT)
19.08.2022.
13:36
SVAKI kuvar u bivšoj Jugoslaviji dobro je znao šta Maršal voli da jede. Josipu Brozu Titu, spremala su se samo vrhunska, gurmanska jela.
Donosimo recepte za tri omiljena jela Josipa Broza Tita, čoveka koji je, između ostalog bio i veliki gurman.
1. Višegradski kupus
Potrebno je: 800 g svežeg kupusa, 800 g juneće potrbušine, 100 g crvenog luka, 100 g paprike, 200 g krompira, 200 g paradajza, veza peršuna, 40 g soli, biber u zrnu, 2 lovorova lista, čaša belog vina, dve-tri kašike ulja
Potrebno je: 800 g svežeg kupusa, 800 g juneće potrbušine, 100 g crvenog luka, 100 g paprike, 200 g krompira, 200 g paradajza, veza peršuna, 40 g soli, biber u zrnu, 2 lovorova lista, čaša belog vina, dve-tri kašike ulja
Priprema: Glavicu svežeg kupusa nasecite na osam kriški. Juneću potrbušinu narežite na krupne kocke i stavite u prikladan lonac. Na meso složite kupus, na njega na kriške narezanu glavicu crvenog luka, 2 veće paprike iseckane na kocke, 4 krompira isecite po dubini, 2 manja paradajza na kriške, grubo naseckajte vezu peršuna pa dodajte so, biber, lovor, belo vino i malo ulja. Dolijte vodu da pokrije sastojke i lagano kuvajte dva sata. Poslužite u posudi u kojoj se jelo kuvalo.
2. Zapečene štrukle
Potrebno je: za testo: 400 g brašna, 1 manje jaje, ulje, maslac, so; za nadev: 1 kg svežeg sira, 2 jaja, 200 g maslaca; za preliv: dve čaše slatke pavlake
Priprema: Pomešate brašno s jajetom, dodajte so, malo ulja, malo maslaca i malo tople vode. Testo je spremno kada se više ne lepi na površinu. Premažite ga uljem i ostavite oko 30 minuta. Razvucite tanke kore. Rastopite maslac i poprskajte razvučeno testo. U kilo sira dodajte 2 jaja i malo soli. Sir izmešajte i rasporedite po razvučenim korama. Savijte testo pa debelom ivicom tanjira narežite štrukle dužine 6 cm. Štrukle ubacite u 3 litra vrijuće slane vode i kuvajte 15 minuta. Složite u vatrostalni sud. Slatku pavlaku prelijte preko štrukli i zapecite u rerni oko 20 minuta, dok ne porumene.
3. Kuvana junetina
Potrebno je: 1 kg junetine (prsa), 100 g šargarepe, 100 g peršuna, 50 g celera, 1 mali luk, lovorov list, biber u zrnu, so
Priprema: Tito je zahtevao da se junetina priprema na ovaj način. Kilogram mesa od junećih prsa rasecite na dva jednaka dela. Meso stavite u vrijuću vodu, dodajte šargarepu, 2 korena peršuna srednje veličine, komadić celera i manji neoljušten luk, lovor, biber u zrnu i so.
Poklopite i kuvajte 30 minuta. Lepši komad mesa stavite u činiju, prelijte supom, dodajte šargarepu i celer, te uz to poslužite ren i senf. Tito je voleo nedovoljno kuvano meso.
(Alo)
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".