Izvor:Foto: Profimedia

LEKOVITO DEJSTVO TAMJANA: Iz ove zemlje je njegovo poreklo

Izvor: Nportal

23.08.2022.

22:55

OSIM što je prijatnog mirisa, tamjan ima i lekovita svojstva.

Kada uđemo u crkvu ili manastir, ne možemo biti a da ne osetimo specifičan i prijatan miris tamjana. Tamjan se koristi u brojnim crkvenim obredima, a njegova lekovita dejstva su poznata od davnina. 

Tamjan je ustvari mirišljava smola koja se dobija od specijalne vrste drveta iz roda Bosvelia koje raste u Aziji i Africi. Od tog drveta se pravi eterično ulje. mnogo ranije je njegova cena je bila visoka, prodavao se isto kao zlato i srebro. Za njega su znali još stari Egipćani, koristeći ga za process balsamovanja tela umrlih. 

BloombergAdria.com

 

Lekovita svojstva

Na istoku, u ajurvedi, koristi se kao sredstvo za kađenje doma jer je to dobro za zdravlje svih ukućana. Od davnina je poznat kao moćno sredstvo za lečenje artritisa, protiv različitih infekcija, za brže zarastanje rana, za balans hormona, za otklanjanje napetosti… Zahvaljujući aktivnim sastojcima kao što su seskviterpeni, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline, tamjan se koristi protiv brojnih upalnih stanja.

BloombergAdria.com

 

Na Bliskom istoku tamjan se žvaće i na taj način održava zdravlje zuba i usne duplje i sprečava nastanak infekcije. Tamjan pospešuje cirkulaciju krvi, a takođe i smiruje nervni sistem usporava disanje i vraća telo u ravnotežu. U tu svrhu se najčešče koristi eterično ulje tamjanovca za inhalacije, masaže i kupke.

Mesto gde možete pronaći tamjan osim crkvi i manastira jesu prodavnice zdrave hrane i u fitoterapeutske apoteke.

(Srbija danas)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".