NAJBOLJI RECEPT ZA LJUTENICU: Ozbiljna konkurencija ajvaru!
03.09.2022.
13:56
BOLJI je od kupovnog!
Bez obzira što je mešaju sa pinđurom i domaćim ajvarom, ljutenica je bugarski namaz. Pripada jednoj od omiljenih ljutih namaza u zimnici.
Sastojci:
Način pripreme:
Prvo dobo operite paradajz i stavite ga u plastičnu činiju. U drugu šerpu sipajte vode toliko da paradajz blanširate. Stavite šerpu sa vodom na šporet i sačekajte da proključa, zatim sklonite sa ringle i sipajte paradajz u šerpu. Nakon blanširanja, oljuštite paradajz i isecite ga na četvrtine. Stavite ih u blender i iseckajte.
Paprike operite i očistite od semenki. Presecite ih na pola, a svaku polovinu isecite na manje kockice i stavite u činiju.
LJute papričice stavite u šerpu ili tiganj i lagano propržite da puste aromu. Stavite gumene rukavice i uzmite ljute papričice i očistite ih od peteljki i semenki i isecite na sitne kockice. Isecite ih koliko god možete.
List peršuna i celera operite pod mlazom hladne vode i stavite u blender i izblendajte. Očistite beli luk i isecite ga na što manje komada i dodajte u blender i izmiksajte sa prethodno izmiksanim peršunom i celerom.
Sipajte ulje u šerpu i stavite na tihu vatru i dodajte smešu od paradajza koju ste dobili u blenderu. Sve zajedno pržite oko 20 minuta, mešajući.
Posle 20 minuta dodajte isečene paprike i ljute paprike i kuvajte još 15 - 20 minuta.
U smešu dodajte izmešane začine od peršuna, celera i belog luka. Dodajte šećer, so, sirće i konzervans. Sve zajedno kuvajte još 5 minuta, a zatim skinite šerpu sa ringle.
Dobro operite i osušite tegle da bi mogle da se zagreju na ringli. Grejte ih na 200°C na 5 minuta, a zatim ih izvadite iz rerne i odmah sipajte u njih vruću ljutenicu.
Potrebno je dobro da zatvorite tegle poklopcima i prekrijte ih pamučnim krpama i ostavite da se ohlade. Kada se ohladi, čuvajte ju na hladnom mestu.
(Najžena.rs)
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".