Izvor:Foto: Instagram printskrin/buducnostsrbijeav, S. Aćimović

ZA NJEGA NEMA PREPREKA: Prikazana vojna tehnološka inovacija

Izvor: Nportal

12.10.2021.

17:07

BORBENO oklopno vozilo ''lazanski'' je predstavljeno na sajmu naoružanja i vojne opreme ''Parnter 2021''.

Vozilo ''lazanski'' pripada kategoriji ''borbenih vozila'' sa pogonom na osam točkova, a u njega se može smestiti i do 13 lica.

BloombergAdria.com

 

Po izgledu i funkcijama predstavlja modifikovano verziju ''lazara 3'', odnosno dobio je višenamenski top za dejstvo po živoj sili, lakim oklopom, fortifikacijama.

BloombergAdria.com

 

Automatski top koji se nalazi na ''lazanskom'' je kalibra 57 milimetara i koristi probojnu municiju. Takva municija može probiti oklope lakih tenkova. Pored ovog topa, prisutan je i mitraljez kalibra 7,62 milimetara.

BloombergAdria.com

 

Takođe, za razliku od ''lazara 3'', ''lazanski'' poseduje i potpuni oklop, odnosno nema prozore, ali i neuporedivo veću moć, kao i domet koji može dostići i 14 kilometara dok vertikalno može dostići do 7 kilometara.

BloombergAdria.com

 

Na BOV-u postoji i protivminska zaštita po Stanag-u nivoa 4a ili 4b. Balistička zaštita ''lazanskog'' je u skladu sa standardom Stanag nivoa 4. U razvoju je trenutno i paket zaštite u skladu sa standardom Stanag nivoa 5 i 6.

Uz to, zaštićen je od zrna kalibra 7,62 sa svih strana dok je sa prednje strane zaštićen od kalibra 30 milimetara.

BloombergAdria.com

 

Težina vozila može biti od 26 do 36 tona, dužine je 8 metara, a širine 3,2 metra.

Vozilo ''lazanski'' je razvilo preduzeće ''Jugoimport SDPR'', a ime je dobilo po preminulom novinaru Miroslavu Lazanskom. Vojnopolitički komentator, analitičar, pisac i diplomata je svoje ime uklesao na jedno borbeno vozilo jer je ''voleo Srbiju više od svega'', kako kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

BloombergAdria.com

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".