Izvor:Foto:Profimedia

RAKETA KALIBAR 3M-14E: Uništava ciljeve na čak 2.600km

Izvor: Nportal

11.10.2022.

08:48

KARAKTERISTIKA krstarećih raketa Kalibar je sposobnost letenja na malim visinama.

Kalibar je porodica krstarećih raketa koju je razvio ruski konstruktorski biro Novator. Rakete porodice Kalibar prvi put su predstavljene javnosti na Međunarodnom vazduhoplovnom i kosmičkom salonu 1993. godine (MAKS-93), održanom u Moskovskoj oblasti Ruske Federacije.

Rakete su prvenstveno razvijene kao oružje za podmornice i brodove. Međutim, postoje i opcije za lansiranje projektila iz borbenih aviona (Kalibar-A) i kopnenih lansera.

U službi Ruske Federacije postoje:

BloombergAdria.com

 

Raketni sistemi Kalibar dizajnirani su za uništavanje kopnenih, morskih, podvodnih i površinskih ciljeva.

Sistemi kalibra uključuju: univerzalni sistem upravljanja, lansere, set opreme za punjenje, rakete različite namene. To jest, kompleksi imaju jednu vatrenu moć:

  • protivbrodske rakete 3M-54E, 3M-54E1;
  • krstareće rakete visoke preciznosti 3M-14E;
  • Protivpodmorničke rakete 91RET2 i 91RE1.

Prema planu ruskih programera, prisustvo različitih projektila u kompleksima Kalibar omogućava vam da promenite opterećenje municije na nosačima, u zavisnosti od zadataka i uslova borbe.

Na podmornicama se rakete lansiraju iz torpednih cevi kalibra 533 mm sa dubine od 30-40 m. Na površinskim brodovima - iz objedinjenih vertikalnih lansera ispod palube ili sa palubnih instalacija.

Mobilni raketni sistem Kalibar-M je dizajniran kako za protivbrodsku odbranu tako i za stacionarne kopnene ciljeve u bilo koje doba dana.

Ovaj kompleks uključuje:

  • samohodni lanser;
  • mašine za transport i punjenje;
  • krstareće rakete u lansirnim kontejnerima (protivbrodski i kopneni ciljevi);
  • mašina za tehničku podršku;
  • komunikaciona i upravljačka mašina;
  • oprema za skladištenje raketa.

Kompleks Kalibar-A je posebno uključen u naoružanje udarnog aviona Su-35. Raketa 3M-14AE koja se koristi u ovoj konfiguraciji nema startni motor. Postavlja se u transportno-lansirni kontejner, iz kojeg polazi nakon ispuštanja sa aviona-nosača.

BloombergAdria.com

 

Pored toga, postoji modifikacija sistema Kalibar: kontejnerski kompleks raketnog naoružanja Kalibar-K (izvozna oznaka Club-K). Dizajniran je za uništavanje površinskih i kopnenih ciljeva krstarećim raketama. Ovaj kompleks može biti opremljen objektima obalske infrastrukture, površinskim brodovima, železničkim i automobilskim platformama.

Kompleks je smešten u kontejneru od 40 stopa. Klub-K se sastoji od univerzalnog lansirnog modula, modula borbene kontrole i modula za napajanje. Municija jednog lansirnog modula kompleksa Club-K uključuje 4 rakete.

Karakteristike performansi raketa porodice Kalibar, koje su u službi ruske vojske, nisu tačno poznate.

BloombergAdria.com

 

Odlika krstarećih raketa Kalibar je sposobnost letenja na malim visinama, što otežava vazdušnoj odbrani.

Raketa je opremljena startnim motorom na čvrsto gorivo. Upravljanje raketama u letu je autonomno, a sam let se odvija po unapred određenoj ruti.

Raketa je opremljena visokoeksplozivnom bojevom glavom od 450 kilograma:Postoji i varijanta sa kasetnom bojevom glavom opremljenom fragmentacionim, visokoeksplozivnim ili kumulativnim elementima.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".