Izvor:Foto: N. Karlić

OPREZ AKO KUPUJETE POLOVAN AUTO: Vodite računa o prevarama

Izvor: Nportal

11.10.2022.

22:35

IZVESNI F. Đ, vlasnik firme iz Svilajnca, oglašavao je preko interneta polovne automobile za prodaju, od potencijalnih kupaca unapred je uzimao kaparu od po nekoliko hiljada evra, od pojedinih čak i ceo iznos za vozilo, ali niko od nasamarenih plaćeni automobil nikada nije dobio, a kamoli provozao.

- On je naglasio da je to auto u dolasku, da će biti u zemlji za dve do tri nedelje i da je procedura da se da 30 odsto avansa, a ostatak novca kad vozilo stigne. Cena automobila koji sam želeo da kupim bila je 9.800 evra, a ja sam dao kaparu 6.100 evra, više od tih 30 odsto. Našao sam se s njegovim kurirom u Beogradu, jer je on imao izgovor da ima puno posla, taj čovek mi je dao priznanicu i neki ugovor, a ja njemu novac- ističe žrtva.

F. Đ. bi se javio telefonom, izvinjavao i govorio da će vozilo kasniti nekoliko dana zbog carine. Tada je tražio da mu se isplati ostatak novca za vozilo. 

BloombergAdria.com

Sa sajta koji je oglašavao vozila njegove firme naveli su da su dobili više prijava korisnika koji su sumnjali da je reč o prevari:

- Bili smo u kontaktu sa oglašivačem i zatražili da razlozi zbog kojih je cena niska budu jasno navedeni u opisu oglasa. Proverili smo i da li je firma registrovana u APR, što je bio slučaj. Ovaj oglašivač više nije na našem sajtu, mi nemamo dokaza da se radilo o prevari, ali svakako sugerišemo potencijalnim kupcima da prilikom kupovine automobila budu obazrivi kako bi na vreme identifikovali pokazatelje potencijalne prevare i izbegli je. Takvi pokazatelji mogu biti neubedljivi razlozi za hitnu prodaju automobila, nerealno niska cena, zahtev za davanjem kapare pre nego što se vozilo vidi, komunikacija s prodavcem isključivo putem mejla-

- Sva vozila su bila ispod cene u odnosu na ostale oglase, to je sigurno radio da bi privukao potencijalne kupce. Kad sam ga pitao zašto je cena niža, on je govorio da kad je nekome hitna prodaja u Švajcarskoj, on to kupi i prodaje auto s malom maržom - kaže žrtva prevare i tvrdi da je krajem prošle godine prevario nekoliko ljudi, da je konkretno od njega uzeo 6.100 evra, od troje po 15.000 evra, a od dvoje skoro po 30.000 evra.

(Kurir)

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".