Izvor:Foto: Profimedia

KORONA PRESEK: Više umrlih,a stiže i novi talas

Izvor: Nportal

12.10.2022.

18:45

U POSLEDNJA 24 sata korona virus je potvrđen kod 1.731 osobe od ukupno 13.438 testiranih, dok je od posledica ove bolesti preminulo devet ljudi.

Prema podacima Insitiuta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u bolnicama širom Srbije nalazi se trenutno 453 pacijenata. Na respiratorima je 26 osoba.Podsetimo, juče je infekcija kovidom registovana kod 2.060 ljudi, a od posledica korone umrlo je šest pacijenata.

Produženi kovid uništava zdravlje ljudi, ali takođe pravi kolaps u zdravstvenim sistemima, ali i ekonomiji, upozorio je šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) dr Tedros Adhanom Gebrejesus pozivajući zemlje da pokrenu borbu i uhvate se u ozbiljan koštac sa krizom.

- Dok se pandemija dramatično promenila, uticaj produženog kovida za sve zemlje je veoma ozbiljan i zahteva hitnu i održivu akciju koja je ekvivalentna njegovom obimu - rekao je Tedros za Gardijan i dodao:

- Na početku pandemije bilo je važno za preopterećene zdravstvene sisteme da usmere sve svoje napore na spasavanje života. Međutim, od ključnog je značaja da zemlje dugoročno investiraju u svoj zdravstveni sistem i radnike i sada naprave plan za suočavanje sa dugotrajnim kovidom.

BloombergAdria.com

Postoji mogućnost da je novi talas pandemije kovid 19 počeo u Evropi pošto je broj obolelih u porastu širom regiona, saopšteno je danas iz Svetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu oboljenja.Da bi zbog zime i gripa trebalo da budemo oprezni i da se spremimo na najbolji mogući način, odnosno da se vakcinišemo, napominje prof.dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije kovid-19.

BloombergAdria.com

- Ona opasnost koja postoji jeste zbog gripa. To znači da kad počnu hladniji dani, mada ćemo sada imati jedno Miholjsko leto koje će trajati malo duže u oktobru, ali ćemo već novembra i decembra imati situaciju da ljudi borave u zatvorenom prostoru, da su izloženiji kako kovidu tako i gripu. Tako da, grip očekujem krajem godine kada će polako krenuti. Recimo, 2020. godine retko da je zabeležen, a kada ga ne bude, nakon toga se uvek desi da dođe period kada ga ima u ozbiljnijem obimu - objašnjava profesor Tiodorović.

Kako dalje ističe epidemiolog, poziv za vakcinaciju stoji, kako za koronu tako i za grip.

(Blic)

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".