Izvor:Foto: Profimedia

Visok stepen zaštite sa HPV vakcinom

Izvor: Promo

13.10.2022.

14:44

POSTOJI više od sto sojeva humanog papiloma virusa (HPV), a vakcina štiti od devet. Samo tih devet sojeva ima potencijal da izazove razvoj karcinoma anogenitalne regije i zato cepivo štiti samo od njih.

Devetovalentna vakcina obuhvata devet podtipova - 6,11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 - kaže dr Nevenka Raketić, pedijatar iz Beograda. - Namenjena je i za dečake i devojčice, a pojavila se na tržištu 2018. godine. Daje se u dve ili tri doze.

Doktorka Raketić objašnjava da se ovo cepivo do 15. godine prima u dve doze:

Od 9. do 15. godine daje se u dve doze u razmaku od šest meseci. Devojčice starije od 15 godina primaju je u tri doze - druga doza dva meseca nakon prve i treća šest meseci nakon prve.

Naša sagovornica napominje da nisu zabeležene neželjene reakcije, osim lokalnih, u vidu otoka, bola i crvenila na mestu davanja cepiva i blago povišene temperature. Kod primanja devetovalentne vakcine moguće su sinkope pa je poželjno da se sedi u toku aplikovanja vakcine i još 15 do 20 minuta nakon toga.

BloombergAdria.com

HPV je najčešći uzročnik virusnih oboljenja reproduktivnih organa. Čini ga grupa od oko 190 podtipova. Smatra se glavnim etiološkim faktorom za nastanak genitalnih kondiloma i malignih neoplazmi na nekoliko lokacija, najčešće na grliću materice, a ređe na vagini, vulvi i anusu. Humani papiloma virusi (HPV)prenose se polnim putem, ređe direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom. Oko 70 odsto ljudi u nekom periodu života može biti zaraženo.

Većina tipova ovog virusa daje infekcije kože i razvoj kožnih bradavica. Oko 40 tipova može da dovede do razvoja raka epitela sluzokože. Međutim nemaju svi isti onkogeni potencijal. Tipovi 6 i 11 mogu dovesti do razvoja genitalnih bradavica (kondiloma), abnormalnosti ćelija grlića materice niskog stepena, benignih tumora. Visoko rizični tipovi sa visoki onkogenim potencijalom su 16,18,31 i 33. Za njih je dokazano da mogu da dovedu do karcinoma grlića materice, vagine, vulve, genitalija muškaraca i karcinoma grla i anusa u oba pola. Tip 16 je najrizičniji i dovodi do karcinoma grlića materice u 50 odsto slučajeva, a zajedno sa tipom 18 rizik od oboljevanja iznosi 70 procenata.

I. K.

BloombergAdria.com

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".