Izvor:Foto: Tanjug

HRVATI DOBILI PREDSTAVNIKA U VLADI: Ko je Tomilsav Žigmanov?

Izvor: Nportal

23.10.2022.

12:13

MEĐU imenima novih ministara u Vladi Srbije, našlo se i ime predstavnika hrvatske nacionalne zajednice, Tomislava Žigmanova.

Tomislav Žigmanov rođen je 1967. godine u Tavankutu. Osnovnu školu završio je u rodnom Tavankutu, a srednju školu u Subotici. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na grupi za filozofiju, sa temom "Platonovi dokazi za besmrtnost duše i pitanje etike".

Predavač je istorije filozofije na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije. Bio je glavni i odgovorni urednik subotičkog dvonedeljnika „Žig“ (1998) i prvi glavni i odgovorni urednik programa na hrvatskom jeziku Radija Subotica (1998–2000). Jedan je od inicijatora, pokretača i predsednik Privremenog upravnog odbora Novinsko-izdavačke ustanove "Hrvatska riječ" (2002–2004). Izvršni je urednik Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, kao i glavni urednik Godišnjaka za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Žigmanov je rano stupio u politički život Srbije. Prvi javni politički korak načinio je 1991. godine kada je postao član Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Tu stranku napušta 1996. godine nakon razilaženja sa rukovodstvom.

U oktobru 2015. izabran je za predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, kao jedini kandidat za tu funkciju, nakon što je dotadašnji predsednik Petar Kuntić bio kandidat na listi dijaspore na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, u ime Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Novembra 2019. godine priključio se koaliciji zajedno sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine pod nazivom Vojvođanski front, sa kojom se na prvim sledećim izborima kandidovao za poslaničko mesto u Skupštini Srbije.

Direktor je Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata od 2009. do danas.

U slobodno vreme bavi se pisanjem pesama, refleksivne proze, eseja, i filozofskih radova. NJegova književna delatnost prevođena je na engleski, nemački, mađarski, rumunski i bugarski jezik. Član je nekoliko hrvatskih naučnik i kulturnih ustanova: Hrvatskog filozofskog društva, Društva hrvatskih književnika i Društva književnika Vojvodine.     

Žigmanov je kao pojedinac i predstavnik hravtske nacionalne manjine u Srbiji više puta negativno ocenio mešanje države u identitetski spor između Bunjevaca i Hrvata u Srbiji.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".