Izvor:Foto: Profimedia

PRIRODNE MASKE ZA SVE TIPOVE KOSE: Napravi sama od namirnica koje svi imamo u kući

Izvor: Nportal

27.08.2021.

10:36

SVAKA žena je barem jednom u životu imala potrebu da oporavi vlasi kose od prekomernog feniranja, farbanja, uvijanja i brojnih tretmana kojima je bila izložena. Ovo je moguće čak i od namirnica koje imamo kod kuće, od kojih može da se napravi maska za potpuni oporavak kose.

Suvi i ispucali krajevi, prevelike temperature pri kojima se koristi fen, presa ili figaro, kao i kiseline, hidrogeni i svi potrebni proizvodi za farbanje kose mogu potpuno uništiti vlasi. Uz maske koje same možete napraviti u toplini svoga doma bez odlazaka kod frizera, zagarantovan vam je potpuni efekat oporavka.

Suva kosa:

Maska od meda

Med je sastojak koji kosi pruža neophodne vitamine, a maslinovo ulje koje se koristi u kombinaciji vraća joj vlažnost, elastičnost i sjaj. Potrebno je da pomešate četiri kašike maslinovog ulja i dve kašike meda. Nanesite na kosu i stavite kapu za tuširanje. Nakon 30 min kosu možete isprati.

Maska od jaja

Jaja su bogat izvor vitamina za kosu, a najviše A, D i E. Pored vitamina, tu su proteini i masne kiseline. Ova maska za suvu kosu oporaviće dlaku koja je postala krta i suva. Masne kiseline su odlične za suvu kosu jer vraćaju kosi sjaj i pomažu joj da zadrži vlažnost. Za pripremu kombinovati žumance i vodu. Potrebno je da razbiješ dva jaja, odvojiš žumanca od belanca i dodaš tri kašike vode u žumanca. Izmešaj viljuškom i stavi na kosu, pola sata nakon isprati hladnom vodom, u suprotnom jako ćete ga teško isprati.

Maska sa kokosovim uljem

Kokosovo ulje je fenomenalno za suvu kosu jer održava njenu vlažnost, čini je mekanom i elastičnijom. Ima izuzetan miris i sjajna svojstva a posebno jer njegove masne kiseline mogu da prodru dublje u dlaku nego obični regeneratori. Potrebni sastojci: 

Jednostavno rastopi  malo kokosovog ulja. Potrebno je da ne bude vruće i nanesite ga na kosu. Prekrijte ga kapom za tuširanje i neka stoji sat vremena.

Još jedna dobra kombinacija je med i kokosovo ulje. Pomešajte jednu kašiku meda i jednu kašiku kokosovog ulja.  Nanesite na svoju suvu kosu i prekrijte kapom za tuširanje. Ostavite da deluje pola sata pa isperite.

Masna kosa:

Maska od belanaca


Belance na brz i efikasan način uklanja neželjena ulja iz kose. Dodajte maslinovo ulje u belance i dobro izmešajte. Nanesite masku na vlažnu kosu i ostavite da stoji oko 20 minuta. Efekat je zagarantovan ako ga ponavljate jednom nedeljno.

Maska od jogurta


Četiri kašičice nemasnog jogurta pomešajte s kašičicom sode bikarbone i limunovog soka, koji je odličan za masnu kosu jer može da uravnoteži PH vrednost. Masku nanesite na koren kose i posle 30 minuta isperite.

Maska za brz rast kose: 

Maska od ricinusovog ulja

Ricinusovo ulje leči kožu glave, a može i sprečiti preteran gubitak kose i učiniti je jačom, debljom i sjajnijom. Poseduje omega 9 i omega 6 masnim kiselinama koje obnavljaju folikul dlake.  Potrebno je da pomešate tri kašike ovog ulja s dva žumanca i dve kašike meda. Neka stoji do 60 minuta, a proces je potrebno ponavljatui.

Za tanku i slepljenu kosu: 

Maska od piva

Ako imate tanku dlaku i ravnu slepljenu kosu, a želeli biste da joj dodate volumen, potrebno je da za ovu masku pomešate dve kašike šećernog sirupa, dve kašike prokuvanog mleka i dve kašike piva. Dobijenu smesu treba naneti na kosu, umotati u foliju pa u peškir i ostaviti da deluje oko 30 minuta.