Izvor:Foto: AP

ČIŠĆENJE MREŽE: Ovo su planovi Maska za Tvitera

Izvor: Nportal

29.10.2022.

17:57

"On ima lično velike ambicije za Tviter"

Mask je optužio prethodno rukovodstvo za obmanu i davanje pogrešnih informacija o kompaniji zbog čeka se čitav proces odužio i otišao na sud, a odmah po kupovini otpustio je izvršnog i finansijskog direktora, kao i šefa pravnih poslova i politike.

Po Maskovim rečima, njegova ideja je čišćenje lažnih naloga u cilju očuvanja platforme kao mesta za slobodu govora, poredeći je sa antičkim forumom ili agorom.

- On smatra da Tviter treba da bude to - dakle prostor za politički dijalog u uslovima slobode govora i prvenstveno platforma koja promoviše slobodu govora u nekim racionalnim okvirima uz, naravno, ograničavanje svega onoga što se može smatrati govorom mržnje, pozivanjem na nasilje i slično- rekao je profesor Nikola Tanasić, prenosi Sputnjik.

Nakon višemesečne sage o kupovini i prodaji svetski uticajne društvene mreže, začinjene tužbom, svađom novog vlasnika Ilona Maska sa menadžmentom i najavama promene uređivačke politike, osnivač Tesle je kupio „Tviter“ za 44 milijarde dolara.

- On ima lično velike ambicije za Tviter i te ambicije nisu ekonomske već političke prirode. Mask smatra Tviter za perspektivnu mrežu kao mesto za politički dijalog i smatra da ona treba da obezbedi odgovarajuće uslove da se taj dijalog vodi u uslovima slobode govora- rekao je Tanasić.

Mask je, kako navodi Tanasić, jako zainteresovan za ukidanje elemenata koje prepoznaje kao ograničavanje slobode govora i smatra da Tviter, kao i društvene mreže generalno, ima sklonost da se pocepa na domene koji isključivo servisiraju stavove ili ekstremne levice ili ekstremne desnice.

(Sputnjik)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".