Izvor:Foto: Tanjug/AP

HOĆE DA VOJSKA REAGUJE: Blokade ulica i protesti u Brazilu

Izvor: Nportal

02.11.2022.

22:21

U BRAZILSKIM gradovima Sao Paolu i Rio de Žaneiru demonstranti su danas tražili da vojska interveniše kako bi sprečila dolazak na vlast novoizabranog predsednika Luisa Injasia Lule da Silve, piše RIA Novosti.

Danas su pristalice Žaira Bolsonara, koji je izgubio izbore, blokirale saobraćaj na putevima. Hiljade njegovih pristalica okupilo se ispred zgrade vojne komande u centru Rio de Žaneira da traže od vojske državni udar protiv Lule da Silve.

- Da, želimo intervenciju vojske, jer ne prihvatamo rezultate izbora. Svi znaju da je bilo prevara, jer se brojevi ne poklapaju, prebrojavanje glasova se ne poklapa - rekao je lokalni stanovnik za rusku agenciju.

- Nećemo reviziju rezultata, želimo intervenciju - naglasila je ona.

BloombergAdria.com

 

I u Sao Paulu, kao i u mnogim drugim gradovima u Brazilu, kamiondžije su blokirale auto-puteve. Put do jednog od najvećih aerodroma u zemlji bio je blokiran nekoliko sati od strane Bolsonarovih pristalica, zbog čega mnogi ljudi nisu mogli da lete iz Sao Paula ili su kasno otišli.

U Brazilu je 30. oktobra održan drugi krug predsedničkih izbora u kojima je Lula da Silva pobedio aktuelnog predsednika Žaira Bolsonara tesnom razlikom. Lulin treći mandat počeće 1. januara.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".