Izvor:Foto: Arhiva

KURTIJEV FIJASKO: U 1.krugu izabrano 19 gradonačelnika

Izvor: Nportal

18.10.2021.

07:45

NA NEDAVNO završenim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, izabrano je 19 gradonačelnika. Srpska lista imaće vlast u 10 opština, dok se za porket "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija može reći da su doživeli izborni fijasko jer rezultati nisu ispunili izborna očekivanja premijera tzv. Kosova.

Prema dosadašnjim rezultatima objavljenim na sajtu Centralne izborne komisije, u 19 opština na Kosovu i Metohiji gradonačelnik je izabran već u prvom krugu, od toga u devet od 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom, a ni u jednoj od opština nije pobedio kandidat Samoopredeljenja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Krutija, piše Gazeta Ekspres.

Premijer privremenih prištinskih institucija i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti nije se sinoć pojavio pred novinarima posle objavljivanja rezultata lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, prenosi Ekonomia onlajn.

Da je doživeo totalni debakl govori činjenica da od 38 opština u kojima su bili izbori ni u jednoj nije dobio dovoljan broj glasova već mora u drugi krug. 

Prema tim rezultatima, pitanje gradonačelnika rešeno je u opštinama Dečani, Kačanik, Južna Mitrovica, Leposavić, Lipljan, Novo Brdo, Obilić, Peć, Srbica, Štrpce, Suva Reka, Uroševac, Zubin Potok, Zvečan, Hani i Elezit, Ranilug, Parteš i Severna Mitrovica.

U opštinama u kojima neće biti održan drugi krug izbora za gradonačelnika najviše glasova od albanskih stranaka dobila je Demokratska partija Kosova (DPK), koja je prva u Uroševcu, Južnoj Mitrovici, Srbici, Kačaniku i Hani i Elezitu.

Demokratski savez Kosova (DSK) će u prvom krugu pobediti u Peći i Lipljanu, a Alijansa za budućnost Kosova u Dečanima i Suvoj Reci.

(Tanjug)