Izvor:Foto: UIKS

ZAVAREN TELEFON U ŠERPU Kako robijaši unose stvari u zatvor

Izvor: Nportal

21.11.2022.

15:08

U SPUŠKOM zatvoru u Crnoj Gori u poslednjih mesec dana je nađeno 11 telefona u ćelijama uglavnom kod pripadnika kavačkog i škaljarskog klana, a juče su nađena tri telefona koja su bila sakrivena na dno šerpe sa porukom ''Voli vas brat''.

To je samo jedan od načina na koji iza zatvorskih bedema pokušavaju da unesu nedozvoljene predmete pritvorenim kriminalcima, a što pokazuje da pritvorena i zatvorena lica imaju one koji se bave pripremom stvari koje je potrebno prošvercovati sa dozvoljenim predmetima.

- Više mobilnih telefona pronađeno je u specijalno zavarenom dnu šerpe koju je jedan od posetilaca krenuo da unese u zatvor. Na njima je bila i ceduljica sa natpisom: "Voli vas brat" - prenose Vijesti.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) saopštili su da su protekle sedmice used sprovedenih planiranih operativno-taktičkih aktivnosti, njihovi službenici obezbeđenja oduzeli veću količinu nedozvoljenih materija, stvari i predmeta.

BloombergAdria.com

 

- Reč je o nedozvoljenim sredstvima koja su pronađena unutar samih prostorija gde su smeštena lica lišena slobode (u tzv. štekovima), a način doturanja jeste putem prebačaja spoljne ograde kompleksa UIKS-a, unosom stvari od strane posetilaca, u koje se nedozvoljeni predmeti i materije skrivaju na poseban način, a u prethodnom periodu zabeženi su i slučajevi doturanja navedenih stvari od strane pojedinih službenih lica - kazali su iz UIKS-a, a prenose Vijesti i dodaju da će protiv prestupnika biti podneti disciplinski postupci i biće kažnjeni.

Oni su objasnili i da su pripadnici klanova koji su u zatvoru, ali i oni koji su na slobodi imaju dobru logistiku i da zapravo imaju veliku finansijsku moć.

- U svim slučajevima reč je o delovanju organizovanih kriminalnih grupa koje poseduju značajnu logistiku, očigledno neograničena finansijska sredstva, koja su usmerena u pravcu omogućavanja posedovanja licima lišenim slobode nedozvoljenih stvari i materija. Na primer, sami mobilni telefoni kao nedozvoljeni tehnički predmeti, mogu služiti za omogućavanje nesmetanih komunikacija i, eventualno, nastavljanje organizovanja i preduzimanja nedozvoljenih radnji van zatvora, dok ostale materije ili predmeti koji se doturaju licima (lišenim slobode prim. aut.) predstavljaju benefit koji se ostvaruje usled ilegalne trgovine i zloupotreba po različitim osnovima u lancu unosa istih unutar UIKS-a - piše u saopštenju.

BloombergAdria.com

 

U saopštenju, koje prenose Vijesti, navodi se i da zatvorski čuvari i izvan okruga zatvora dobijaju pretnje od pripadnika klanova i da vrši pritisak na njih. Naveli su i da je pokušan i pritisak na upravui zatvora "kroz raznorazne vrste i vidove štrajkova pripadnika pojedinih kriminalnih grupa".

- Pod plaštom i izgovorom o povredi njihovih prava i neprofesionalnom odnosu prilikom pretresa prema posetiocima, tj. članovima njihovih porodica koji dolaze u UIKS, a sve sa ciljem kako bi se planirane kontrole, i zatvoreni kanali doturanja otvorili - piše u saopštenju i dodaju da će nastaviti borbu protiv ovih neazkonitih radnji.

BloombergAdria.com

 

(Vijesti)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".