Izvor:Foto: Profimedia, Vikipedija, Jutjub printskrin/Grass Hopper

UĆUTKALA OFICIRA: Kako je Milunka Savić dobila paket konjaka?

Izvor: Nportal

23.11.2022.

18:09

MILUNKA Savić, srpska heroina, rođena je 1888. godine u Koprivnici, a srpskoj vojsci se pridružila kada je imala 24 godine.

Tada je bilo zabranjeno za žene da učestvuju u borbenim dejstvima i da budu u vojsci. Ona se pod imenom svog brata prijavila 1912. godine. Nedugo posle toga je učestvovala u borbi na Bregalnici kada je unapređena u podoficirski čin kaplara.

Ranjena je u Drugom balkanskom ratu od strane bugarske granate i tada je otkriven njen pol. Nisu želeli glavnokomandujući da je kazne jer je bila veoma sposoban vojnik. Prebačena je u bolničku diviziju.

Dok je bila na Solunskom frontu, prišao je oficir vojske Francuske nju je izazvao i sumnjao u njenu sposobnost. Postavio je flašu skoro 40 godina starog konjaka na 40 metara i rekao joj je da ukoliko uspe da ga pogodi, dobiće ostatak kutije na poklon. Pogodila je iz prve.

BloombergAdria.com

 

Nosilac je Zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, Medalje za hrabrost ''Miloš Obilić'', Albanske spomenice i Spomenize na Prvi svetski rat. Od Francuske je dobila Orden Legije časti 4. i 5. reda i Ratni krst 1914-1918 sa zlatnom palmom.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".