Izvor:Foto: Arhiva Novosti/ Milena Anđela

DAN BIVŠE REPUBLIKE: Šta je ostalo od 29. novembra?

Izvor: Nportal

29.11.2022.

10:50

U BIVŠOJ Jugoslaviji 29. novembar praznovao se kao dan Republike. U skladu sa ideološkim predznacima i jugoslovenstvom, proslavljan je sa posebnom pompeznošću na državnom nivou. Svedoci tog vremena sećaju ga se uglavnom po neradnom danu, koji su mnogi koristili za pripremu mesa, odnosno popularni "svinjokolj" za predstojeću zimu. Ovaj datum je poslednji put bio neradan 2001. godine.

Nekada je 29. novembar bio sinonim za mnoge stvari, od obeležavanja Dana državnosti nekadašnje Jugoslavije, praznovanja do svinjokolja. S godinama se promenio državni praznik, ali ne i navika pojedinih domaćina da na ovaj dan obezbede meso za predstojeću zimu.

Ovim datumom zapravo se obeležavalo Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu u BiH 1943. godine, kada je, pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije, doneta odluka o formiranju države federalnog ustrojstva, Jugoslavije, kao i ustavotvorne skupštine dve godine kasnije, kada joj je dat naziv Federativna Narodna Republika Jugloslavija (FNRJ).

Na Drugom zasedanju AVNOJ-a pre godine bila su prisutna 142 delegata, a predsedavao je predratni predsednik skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca doktor Ivan Ribar.

BloombergAdria.com

Nekada se na današnji dan rano ustajalo, stavljala se voda na šporet, ali ne da bi se išlo na poso ili skuvala kafa, već se valjalo uraniti na svinjokolj, a vrela voda je trebala za šurenje. 29. novembar se baš u ovo pretvorio, nekadašnji Dan Republike koji su svi voleli zbog slobodnog dana, zbog toga što ćemo tog dana jesti svežu prasetinu je nestao

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".