Izvor:Foto: Profimedia

PRODUŽITE IM VEK: Kako da banane ostanu sveže danima?

Izvor: Nportal

29.11.2022.

14:50

POSTOJI nekoliko načina da se spreči njihovo propadanje.

Odvojite ih od ostalog voća

Osim ako nisu u voćnoj salati ili smutiju, banane se ne slažu dobro sa drugim voćem! Najveći krivci za prerano sazrevanje banana su avokado, breskve, paradajz, jabuke i smokve. Dakle, banane drži u posebnoj posudi!

Čuvajte zrele banane u frižideru

Hladnije temperature takođe usporavaju hemijsko zrenje. Kad banane sazru, stavite ih u frižider. U redu je ako kora postane smeđa ili čak crna, promena boje dolazi od pigmenta u kori i ne utiče na voće i njegov ukus i teksturu.

BloombergAdria.com

 

Ako su banane oguljene, prelijte ih sokom citrusa

Kao i kriškama jabuka, dodavanje soka limuna ili limete oguljenim bananama može da pomogne u očuvanju njihove svežine. U osnovi, citrusi usporavaju proces oksidacije. Takođe, možete da koristite sok od narandže od limete ili sok od ananasa. Ako ste bananu već naseckali, prelijte je kašičicom ili dve limunovog soka.

BloombergAdria.com

 

Zamrznite ih

Ako planirate da banane držate napolju duže od nekoliko dana, možete da ih stavite u zamrzivač umesto u frižider. Smrznute banane traju najmanje 30 dana, a mogu da se jednostavno odmrznu na sobnoj temperaturi. Komadići smrznute banane takođe su savršeni za smutije. Obavezno koristite kesice za zamrzavanje. Možete da zamrznete i neoguljene banane, međutim, u tom slučaju kora banane će vrlo verovatno potpuno da pocrni.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(Blic žena)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".