Izvor:Foto: Vikipedija

JEDINI JAPANAC NA TITANIKU: Sramota ga što je preživeo

Izvor: Nportal

30.11.2022.

18:36

DUBOKO ukorenjne vrednosti u japanskoj kulturi su čast, dužnost i sramota,. Gubitak časti se smatra jednom od najvećih sramota.

U samom jezgru japanske kulture je koncept stida. Toliko daleko su išli da su često oduzimali sopstveni život.

Masabumi Hosono je bio jedini putnik kobne noći na Titaniku. Brod je potonuo, a jedini Japanac na palubi je preživeo jednu od najvećih pomorskih tragedija svih vremena.

U snu ga je zadesilo lupanje broda u santu leda i to ga je trgnulo iz sna. Istrčao je i tražio spas kao i mnogobrojni putnici. Jedan od oficira je povikao da ima još dva mesta, a jedan čovek je već trčao kao prvom, drugo je pripalo upravo Hosonou. Izbegao je smrt.

BloombergAdria.com

 

Kada se naposletku vratio u Japan, novinski natpisi su ga opisivali kao ''srećnog Japanca''. Davao je izjave, fotografije, postao je slavan preko noći. U SAD-u su mu, sa druge strane, upućivali kritike, nazvali su ga slepim putnikom. Javno su ga osuđivali dok su mnogi u okeanu nestali.

Promenila se ploča i u njegovoj otadžbini. Dobio je otkaz, pojavili su se udžbenici gde se njegovo ponašanje davalo kao primer ''sramnog''. Opisivano je njegovo delo kao neetično. Vraćen je kasnije na posao, ali sramota nastavila da živi u senci imena Masabumija Hosonoa.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".