Izvor:Foto: D. Karadarević

Šljivovica dospela na listu UNESKO kulturne baštine

Izvor: Nportal

02.12.2022.

13:36

ŠLJIVOVICA je zvanično upisana na listu UNESKO srpske baštine, nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Nataša Mladenović Ribić, iz Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, objasnila je šta je to potrebno da jedna rakija bude upisana na UNESKO-vu listu, tradicijom koja je živo nasleđe vekovima unazad sa naših prostora.

- Doneta je odluka na zasedanju UNESKO da društvena praksa i znanja vezana za rakiju i proizvodnju, bude uvrštena u listu etnografskog kulturnog nematerijalnog kulturnog nasleđa. Mi upisom zaštićujemo naš proizvod i radimo na daljem očuvanju ovog elementa. Sve ono što objedinjuje rakija, ceo put od naše tradicije, običaja, znanja i veštine, do same proizvodnje spadaju u to nasleđe - ispričala je Mladenović Ribić.

BloombergAdria.com

 

- Prvi uslov za upis je da se nađe u nacionalnom registru za nematerijlano kulturno nasleđe, koji trenutno broji 57 elemenata - pojasnila je Mladenović Ribić.

Ona je ispričala da su mnoge stvari i navike koje mi praktikujemo nosioci nasleđa, a da mi toga nismo ni svesni.

BloombergAdria.com

 

- Najvažnije i najupečatljivije stvari kojima privlačimo svetsku pažnju, su žive tradicije. Prva je upisana slava, zatim je tradicionalna igra kolo, gusle i pevanje uz gusle, zlatarsko lončarstvo, izgovaranje zdravica i taj deo je uvršten i u ovaj segment o šljivovici - nabrojala je samo neke Mladenović Ribić gostujući na televiziji Kurir.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".