Izvor:Foto: Profimedia

ISTORIJA U KATARU Ovako nešto se nije desilo skoro 30 godina

Izvor: Nportal

04.12.2022.

16:49

NAKON uzbudljive prve faze takmičenja prepune iznenađenja, došlo je vreme da se svedu računi i napravi analiza okončane grupne faze prvenstva.

Grupna faza Svetskog prvenstva u Kataru je završena, a juče su počeli prvi mečevi osmine finala. 

Nakon uzbudljive prve faze takmičenja prepune iznenađenja, došlo je vreme da se svedu računi i napravi analiza okončane grupne faze prvenstva.

Ono što je interesantno je svakako činjenica da nijedan tim nije ostvario maksimalni učinak, odnosno nijedan tim nije ostvario sve tri pobede u grupi i osvojio maksimalnih devet bodova. 

Zanimljivo je da se ovo događa prvi put od takmičenja sveta koje je održano 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Dakle, ovako nešto se nije desilo skoro 30 godina. U međuvremenu, odigrano je čak šest prvenstava sveta. Pre tog takmičenja odigranog pre 28 godina, situacija da u grupnoj fazi nijedan tim ne osvoji devet bodova dogodila se još samo dva puta. Interesantno je da se to dogodilo na dva uzastopna Svetska prvenstva - 1958 i 1964. godine.

BloombergAdria.com

 

Tri ekipe koje su bile najbliže maksimalnom učinku na ovogodišnjem Mundijalu u Kataru su Engleska, Holandija i Maroko. Sve tri ekipe osvojile su sedam bodova, odnosno upisale su po dve pobede i jedan nerešen rezultat. 

Pored toga, jedini put kada je svaka grupa na Svetskom prvenstvu imala tim sa sve tri pobede u grupnoj fazi bilo je na prvom prvenstvu sveta 1930. godine u Urugvaju.

Svetsko prvenstvo u Kataru je takođe takmičenje na kojem samo je samo pet timova izašlo neporaženo iz grupne faze takmičenja. To su Holandija, SAD, Engleska, Hrvatska i Maroko. Interesantno je da je to najmanji broj neporaženih timova u grupnoj fazi od početka novog formata takmičenja sačinjenog od 32 tima.

BloombergAdria.com

 

Dva svetska prvenstva drže rekord po broju timova koji su ostali bez poraza tokom grupne faze. Naime, čak 12 reprezentacija ostalo je neporaženo na prvenstvima sveta održanim 1998. godine u Francuskoj i 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Ovogodišnju Mundijal u Kataru ostaće upamćen i kao prvo prvenstvo sveta na kojem su pobednici grupa bili iz četiri različite konfederacije. Naime, četiri evropska predstavnika su zauzela prva mesta u svojim grupama - Holandija, Engleska, Francuska i Portugal. Japan je azijski tim koji je osvojio prvo mesto u grupi "E", a afrički predstavnik Maroko je završio grupu "F" kao prvoplasirana ekipa. Brazil i Argentina su predstavnici Južne Amerike koji su završili na prvom mestu svojih grupa. 

Ovakva sutacija se desila još samo dva puta - na Mundijalu 1986. godine u Meksiku i Mundijalu 2002. godine održanom u Japanu i Južnoj Koreji. 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".