Izvor:Foto: Profimedia

EVO PO ČEMU SE IZDVAJA VOĐA ČOPORA: Parazit koji menja um

Izvor: Nportal

08.12.2022.

08:41

NAKON što je primećeno da se ponašanje mladunaca hijene zaraženih toksoplazmozom menja, naučnici su rešili da detaljnije ispitaju na koji način ovaj parazit utiče na umove životinja - u ovom slučaju vukova.

Toksoplazma gondi je parazit koji se nastanjuje u toplokrvnim životinjama i ljudima, a poznato je da vremenom utiče i na njihov centralni sistem. Međutim, kada je primećeno da su mladunci hijene zaraženi ovom vrstom intracelularnog parazita skloniji rizičnom ponašanju koje može da ih košta života, naučnici iz SAD-a su rešili da ispitaju ovaj fenomen na sivim vukovima. 

Tim koji su predvodili biolozi Konor Meir i Kira Kasidi sa Univerziteta Montana su za potrebe svoje nove studije analizirali ponašanje vukova zaraženih tokspolazmozom i došli do otkrića da ona ne izaziva samo promene u ponašanju kod pojedinaca već da može i da utiče na njihov položaj u čoporu. 

Veći rizik - dvostruko veće šanse za liderske pozicije.

Tim se fokusirao na istraživanje različitih populacija sivih vukova u Nacionalnom parku Jeloustoun u američkoj saveznoj državi Vajoming. Prvobitno su uzimani uzorci krvi 229 životinja, nakon čega je vršena analiza antitela na Toxoplasma gondii, a zatim i upoređivani podaci sa obrascima njihovog ponašanja i ulogama koje su imali u čoporu u periodu od 1995. do 2020. godine - kako bi mogli da identifikuju eventualne promene. 

BloombergAdria.com

 

Otkriveno je da se njihovo ponašanje drastično menjalo nakon zaražavanja spomenutim parazitom tako što su mužjaci imali dvostruko veće šanse da napuste čopor u prvih šest meseci u poređenju sa uobičajenim vremenskim periodom od dve godine. Pored toga, zaražene jedinke su znatno češće postajale vođe čopora, a istraživači su ove rezultate pripisali činjenici da su oni pokazivali veću spremnost da se upuste u visoko rizično ponašanje - kao i hijene. 

Objašnjenje za ovu promenu leži u izmenjenom odnosu hormona, a neke od eksperimentalnih studija su već sugerisale da hronične infekcije mogu dovesti do povećane proizvodnje dopamina i testosterona. Ove promene prema mišljenju autora studije izazivaju agresivno i rizično ponašanje, koje rezultiraju većom šansom da se vukovi upuste u borbu za vođu čopora. 

(Nacionalna geografija)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".