Izvor:Foto: Profimedia

AKO PITATE VAN GALA: Mesi je igrač manje na terenu

Izvor: Nportal

08.12.2022.

12:44

Argentina i Holandija sutra od 20 časova igraju drugu utakmicu četvrtfinala Svetskog prvenstva u Kataru, a u fokusu je Lionel Mesi, koji je pod velikim pritiskom jer želi da karijeru, barem onu reprezentativnu, završi na spektakulran način.

Argentina ima dva osvojena Mundijala, jedan sa Diegom Maradonom, ali sa Mesijem nijedan. Bili su blizu kada su igrali finale Svetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu, no tada je Nemačka u produžecima slavila golom Marija Gecea.

Gaučosi su u Katar došli spremni da napokon dođu do zlata. Mesi predvodi svoj tim, koji na momente može da zablista i bude najbolji, a i tekako zna i da razočara. Stoga je teško predviđati šta će se dešavati sutra u duelu s Holandijom i koliko na kraju može ta moćna Argentina - zemlja u kojoj se fudbal smatra načinom života.

Holanđani su kao favoriti iz senke doputovali u Katar, za razliku od spomenute Argentine, ali i oni su pokazali da su tu, među osam najboljih, s razlogom. Predvođeni iskusnim i sjajnim trenerom Lujom van Galom, imaju ozbiljne planove i nemaju nameru da se predaju pred bilo kim.

U taboru holanđana poslednjih dana uglavnom se bave pitanjem kako zaustaviti prvu zvezdu argentinske reprezentacije. Barsin veznjak Frenki de Jong poznaje dugo i dosta dobro Mesija, ali to mu ne pomaže da zna način kako da ga eliminiše.

- Iskreno, ne znam. Poznajem ga dugo, ali ne znam kako ga zaustaviti. On je već 15 godina fudbaler koji pravi razliku na terenu, nema rešenja kako ga zaustaviti. Čak je i na treningu bilo praktično nemoguće. Taj zadatak možemo ispuniti samo kao tim - naglašava Frenki koji je godinama u Barseloni iz prvog reda gledao Mesijevo majstorstvo.

Za razliku od njega, Luj van Gal je imao potpuno drugačiji odgovor. On pak veruje da Mesi može da bude čak prednost Holanđanima.

- Mesi je najopasniji igrač na svetu, sposoban je sam stvoriti mnogo prilika, a ujedno je i brilijantan strelac - pohvalio je Argentinca na početku 71-godišnji strateg, pa nastavio istaknuvši kako je sedmerostruki osvajač Zlatne lopte i slaba tačka ove ekipe.

- Kada Argentina izgubi loptu, ne napravi puno. Ne pomaže u odbrani i tako defanzivno ima igrača manje na terenu. To je naša šansa - kaže prekaljeni strateg na klupi ''oranja''.

Upravo na Svetskom prvenstvu u Brazilu je Argentina igrala sa Holandijom polufinale, a Gaučosi su prošli na penale.

Mesi u tom duelu nije puno pokazao, a i tada je na klupi Holandije bio Van Gal. Videćemo ima li Van Gal način da i sutra zaustavi Mesija i hoće li zaista, kako sam kaže, Argentinčevo prisustvo na neki način biti i šansa ''oranju'' za plasman u polufinale.

Podsećanja radi, Argentina je upravo Holandiju dobila u finalu Mundijala 1978. godine sa 3:1. Osam godina kasnije Gaučosi su igrali finale protiv Zapadne Nemačke i na krilima Maradone osvojili tu drugu i poslednju titulu prvaka sveta. Diego nije bio strelac nijednog od tri gola u finalu, ali je u polufinalu dao dva gola Belgiji, a dva u četvrtfinalu Engleskoj, uz čuvenu Božju ruku... 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".