Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Posna jela

LEGENDE O SVETOM NIKOLI Kako je postao zaštitnik siromašnih?

Izvor: Nportal

17.12.2022.

10:24

SVETI Nikola je jedna od najčešćih srpskih slava. Prenosimo tri najinteresantnije priče kako je ovaj svetac postao zaštitnik, dece, siromašnih i putnika.

Prva priča je o tri devojke kojima je Sveti Nikola pomogao u nevolji. Kako njihov otac nije bio bogat i nije mogao da im omogući miraz, devojkama je umesto porodičnog života i udaje, pretio posao prostiturki. Sveti Nikola je saznao za to, pa je tokm noći u tri vreće ubacio  zlato i ostavio ispred prozora devojkama. Tada su dobile pravo da se udaju i zasnuju porodicu. Svetca prikazuju često na fotografijama sa tri jabuke koje često simbolišu miraz devojaka. 

BloombergAdria.com

 

Druga najpoznatija priča jeste ona koja ga prikazuje kao zaštitnika dece. Tokom perioda gladi, Nikolu je lokalni mesar pozvao u svoj dom. Nakon što je na stolu ugledao tanjir pun mesa, Sveti Nikola pomislio je ono najgore. Brzo se uputio u podrum domaćina mesara, gde je ugledao tri bačve, a u bačvama tela trojice dečaka. Nikola je brže-bolje oživeo dečake.

Pored toga, priča o Dedi Mrazu vodi poreklo od Svetog Nikole, pošto je delio poklone svakome koga je sreo, naročito deci i siromašnima. Sveti Nikola je  takođe nosio crveno odelo, baš kao i Deda Mraz iz bajki. 

Kada je reč o zaštitničtvu, verovanje se razlikuje u mestima u Srbiji. Pored moreplovaca, dece i siromašnih, veruje se da je bio i zaštitnik  lopova pokajnika, prostitzrki, trgovaca, pekara i zalagaoničara. 

Roditelji Svetog Nikole preminuli su od kuge. Nikola nije želeo da novac zadrži za sebe već je bogatsvo potrošio za hranu kojom je poslužio komšije i siromašne. 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".