Izvor:Foto: A. Stefanović, Vikipedija, N. Živanović

ISUS, PERUN I NJEGOŠ: Zašto je "preveseli" badnjak značajan

Izvor: Nportal

05.01.2023.

11:36

BADNJAK se ritualno seče u rano jutro Badnjeg dana pre svitanja, a obredi vezani za njega se razlikuju zavisno od dela zemlje gde se praktikuje.

Pravoslavni vernici u Srbiji se prema badnjaku odnose kao prema božanstvu - prinose se žrtve u vidu žita i vina i pozdravljaju ga. Badnjak nije vezan samo za Badnji dan.

Ponegde on gori i na dan Božića kada položajnik udara po njemu žaračem ili granom. Priziva sreću i napredak porodice - da bude toga koliko i varnica.

U hrišćanstvu se povezuje sa vitlejemskim pastirima koji su ga ložili u pećini u kojoj se rodio Isus Hrist.

BloombergAdria.com

 

Odabir drveta i loženje

Drveće koje se bira za badnjak najčešće potiče iz roda hrastova. U staroslovenskoj religiji je upravo ovo drvo bilo jedno od najobožavanijih. Povezivali su ga sa Perunom, bogom munje i groma.

BloombergAdria.com

Loženje badnjaka nije toliko stara tradicija. Počela je sa vojnicima koji su ih ložili u kasarnama. U Kraljevini Jugoslaviji je bila ova tradicija standardizovana, a trajala je do Aprilskog rata.

Na Badnji dan, vernici svečano seku badnjake i nose ih do hrama, gde se u porti slaže, pre nego što ga blagosilja sveštenik. Na kraju ove svečanosti, vernici posmatraju vatru badnjaka.

BloombergAdria.com

 

Kada dođe Badnje veče, domaćin ili odrasli muškarac unosi u kuću badnjak. Stupa se prvo desnom nogom preko praga, a badnjačar pozdravlja ukućane rečima "Dobro veče i srećno vam Badnje veče". Domaćica posipa badnjačara i badnjak žitom iz sita.

Nakon ulaska, badnjačar prilazi ognjištu gde se on pali. Kada badnjak preveseli, taj trenutak se svečano obeležava. Nekada su ljudi izlazili u dvorište i pucali u vis, slaveći taj događaj. Umesto reči "pregori", koristi se reč "preveseli".

BloombergAdria.com

 

U Crnoj Gori badnjaci se unose između dve zapaljene sveće koje drže žene ili su prilepljene na vratima. U Kučima se badnjak dočekuje nenačetim hlebom kojim se dotakne brada badnjačaru.

U Šumadiji, nakon što je drvo posečeno, na panju se ostavi pola pogače, a druga polovina se pojede u povratku kući sa badnjakom.

Na nekim mestima se panj prekrije suvim lišćem, a ako iz njega izbiju mladice, smatra se da će biti napretka te godine.

Prvi iver od badnjaka se nosi kući i postavlja se tamo gde porodica posebno želi napredak. Ukoliko je pored kokošaka, one će roditi mnogo više jaja. U Semberiji se iver stavljao u česnicu.

Kada se badnjak "preveseli" onaj koji je prvi to video, može dobiti nagradu od domaćina. Negde se muškarci smenjuju cele noći kraj ognjišta i održavaju vatru.

BloombergAdria.com

 

Petar Drugi Petrović NJegoš je kroz reči Igumana Stefana opisao prazničnu atmosferu Badnje večeri.

Vatra plama bolje nego igda,
prostrta je slama ispod ognja,
prekršćeni na ognju badnjaci;
puške puču, vrte se peciva,
gusle gude, a kola pjevaju,
s unučađu đedovi igraju,
po tri pasa vrte se u kolo, —
sve bi reka jednogodišnici,
sve radošću divnom naravnjeno.
A što mi se najviše dopada,
što svačemu treba nazdraviti!

Ovde vidimo običaje poput pucanja iz pušaka nakon što se badnjak "preveseli". Takođe, u Crnoj Gori su se badnjaci prelivali vinom.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".