Izvor:Foto: Vikipedija

NAJKRAĆE SU VLADALI: Jedan je na tronu bio samo 20 minuta

Izvor: Nportal

22.12.2022.

17:09

ČESTO pamtimo vladare koji su najduže vladali svojim zemljama ili su svoje države zadužili velikim delima.

Međutim, u istoriji je upisano i nekoliko vladara koji su najkraće vladali. Od nekoliko minuta, do nekoliko dana, ovo su vladari sa najkraćim stažom:

Tri pape u dve nedelje

Papa Sikst Peti je umro 1590. godine i izabran je Papa Urban Sedmi za njegovog naslednika.

BloombergAdria.com

 

Mnogo se očekivalo od njega i stvarno se činilo da će on i doneti stabilnost i prosperitet građanima Rima. Međutim, vladavina se prekinula samo 13 dana kasnije kada je se on razboleo i preminuo.

Dvadesetominutna vlast

Šarl Deseti je bio poslednji kralj koji je nosio titulu kralja Francuske i Navare. Vladao je od 1824. godine do julske revolucije 1830. godine.

BloombergAdria.com

 

Narod ga je primorao da se odrekne trona, on je to i učinio. Na presto je stupio njegov sin Luj Antoan, on se posle samo dvadeset minuta odrekao trona i prepustio ga izabraniku revolucionara Luj-Filipu.

Kraljica sa najmanjim stažom

Sin Henrija Osmog umire mlad, važio je za bolesnog i slabašnog. Mnogi su se plašili da vlast ne pripadne Krvavoj Meri, katolkinji u protestantskom svetu.

BloombergAdria.com

 

Ipak, zavera na dvoru je omogućila da DŽejn Grej stupi na tron. Ona nije imala podršku naroda i posle samo 9 dana je velika vojska Krvave Meri preuzela vlast. DŽejn Grej je u London taueru ubijena manje od godinu dana kasnije.

Držao najduži govor, a najkraće vladao

Vilijam Henri Harison je deveti predsednik Sjedinjenih Američkih Država koji je preminuo nakon samo nedelju dana obavljanja ove funkcije.

BloombergAdria.com

 

Postoje dve teorije njegove prerane smrti, jedna je da je dok je držao govor - najduži inauguracioni govor u istoriji - na neverovatno niskim temperaturama zaradio upalu pluća i podlegao bolesti. Druga teorija kaže da je umro od posledica trovanja kanalizacionom vodom koja je zagadila pijaću u Beloj Kući.

Misterija crvenih pilula

Četrnaesti car dinastije Ming Taičang je došao na vlast 1620. godine, a vrlo brzo se i razboleo. NJegov dvorjanin ponudio crvene pilule koje su trebale da izleče bolest.

BloombergAdria.com

 

Posle prve se osećao mnogo bolje i ohrabren dejstvom, uzeo je još jednu - sledećeg jutra je pronađen mrtav nakon samo 29 dana vladavine.

(Nacionalna geografija)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".