Izvor:FOTO: Jutjub/Printskrin/Docu

SELO STRAVE U NEPALU: Skoro svi žitelji prodali bubrege

Izvor: Nportal

25.12.2022.

15:26

U selu Hokse u Nepalu koje još zovu "dolinom bubrega" skoro je svaki stanovnik prodao svoj bubreg.

U selo dolaze agenti koji uveravaju ljude da mogu normalno da žive bez jednog bubrega, uz lažne tvrdnje da će im izvađeni ponovo narasti. Odvode ih u Indiju gde se izvode operacije. Gita, majka četvero dece, prodala je bubreg za 2000 dolara, pisao je "Odity Central".

- Već 10 godina ljudi dolaze u naše selo i nagovaraju nas da prodamo organe. Ja sam uvek govorila ne. Ipak, naša porodica je rasla, a rasla je i želja da kupimo kuću - rekla je Gita.

Kaže kako je uvijek htela svoj mir, svoj dom i svoj vrt.

- Kada sam rodila decu trebala nam je kuća. Zato sam otišla zajedno sa jetrvom u Indiju na operaciju - kaže ona. Operacija je kratko trajala, a u bolnici je bila tri nedelje.

- Kad sam se probudila nakon operacije činilo mi se kao da se ništa nije dogodilo. Dobila sam novac i kupila kuću - kaže Gita.

Nažalost ove godine njena kuća je stradala u zemljotresu koji je pogodio Nepal. Kuće je izgubilo i puno njenih komšija. Nakon zemljotresa u celoj zemlji je porasla prodaja organa, iako je to ilegalno.

Prošle godine magazin "Tajms" je pisao o Kenam Tamangu koga je prevario zet. Obećao mu je bolji posao u Čenaiju u Indiji. Ali kada je tamo stigao, poveli su ga u bolnicu. Rekli su mu da će mu dati novac za bubreg i obećali da će mu izrasti drugi. I Ganeš Bahadur Damai je otišao u Indiju zbog obećanja da će dobiti dobar posao. Tamo su mu dali injekciju i u nesvesti je bio 24 sata. Kada se probudio bio je u bolnici. Nakon tri nedelje dobio je 150 dolara i poslali su ga kući. Tamo je uspeo da kupi mali komad zemlje, piše "Odity Central",

(24sata.hr)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".