Izvor:Foto: Tanjug/AP

DETALJI NAPADA NA ZATVOR: 17 poginulih - 25 pobeglo (FOTO)

Izvor: Nportal

03.01.2023.

10:09

MEKSIČKE vlasti saopštile su da je broj poginulih u napadu na državni zatvor u Siudad Huarezu, nasuprot El Pasu u Teksasu povećan na 17.

U napadu mafijaškog kartela je pobeglo 25 zatvorenika, a čini se da je ova drska operacija izgleda bila osmišljena da bi se oslobodo vođa lokalne bande.

Do napada je došlo u nedelju rano ujutru, kada su naoružani ljudi u oklopnim vozilima pucali na ulaz zatvora i unutar spavaonica.

Rodrigez je navela da su zatvorenici koji su pobegli pripadnici bande Mekisles, koju je povezala sa kartelom Kaborka.

Ona je rekla da je među beguncima bio i vođa te bande. Mekislesi su decenijama bili jedna od glavnih bandi u gradu Huarez i godinama rade sa kartelom Sinaloa.

Kartel Kaborka je vodio narko-bos Rafael Karo Kintero koji je ponovo uhvaćen u julu.

Sekretar odbrane Luis Kresencio Sandoval rekao je da su vojnici i državna policija koji su ponovo preuzeli kontrolu nad zatvorom pronašli 10 „VIP“ ćelija opremljenih televizorima i drugim pogodnostima.

Jedan je čak imao sef pun gotovine.

Vlasti su u zatvoru pronašle i kokain, metamfetamin, heroin, fentanil i marihuanu

Nasilje je često u meksičkim zatvorima, uključujući i one u kojima vlasti imaju samo nominalnu kontrolu. Sukobi redovno izbijaju među zatvorenicima članovima rivalskih bandi, koje na mestima kao što je Huarez služe kao zastupnici za narko kartele.

(ABC News)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".