Izvor:Foto: Tanjug/AP

KAČI PIŠTALJKU O KLIN: Kontroverzni sudija završava karijeru

Izvor: Nportal

05.01.2023.

18:12

PO ZANIMNJU profesor fizičkog vaspitanja, a ovim poslom se bavio pre nego što je 2008. godine postao sudija. Španac je u jednom intervjuu otkrio da će se najverovatnije vratiti ovom zanimanju kada okonča svoju sudijsku karijeru.

Jedan od najpoznatijih svetskih sudija Mateo Lahoz završava svoju profesionalnu sudijsku karijeru na kraju ove sezone, objavio je poznati argentinski spotski novinar Gaston Edul, a preneli su svetski mediji. 

Španski sudija poznat je kao jedan od najkontroverznijih arbitara današnjice te je često u centru pažnje. Tako je nedavno sudio četvrtfinalnu utakmicu Svetskog prvenstva između Argentine i Holandije na kojoj je pokazao jedan crveni i čak 18 žutih kartona. Ovo je ujedno i rekord po broju kartona na jednoj mundijalskoj utakmici. 

Nakon pomenute utakmice, FIFA je odlučila da Lahoza pošalje kući te nije sudio više nijednu utakmicu na prvenstvu. 

BloombergAdria.com

 

Španski mediji tvrdili su da je Sudijska komisija FIFA smatrala da je Lahoz loše vodio duel između Argentine i Holandije i da je on najveći krivac za ponašanje fudbalera dva tima.

Po završetku Svetskog prvenstva u Kataru, ovaj 45-godišnjak je određen da sudi katalonski derbi, u kojem je Barselona ugostila Espanjol. I ovoga puta sudija je odlučio da postane glavni lik, pokazavši 16 žutih i dva crvena kartona. 

Lahoz je bio u centru pažnje i na jučerašnjoj utakmici Kupa Kralja između Linaresa i Sevilje kada je isključio trenera gostiju Horhea Sampaolija nakon samo 15 minuta igre.

Od 2011. godine nalazi se na FIFA listi međunarodnih sudija, a u španskoj javnosti se često može čuti da je navijač Real Madrida zbog odluke koje su navodno išle na ruku "kraljevskom klubu".

U karijeri je sudio na nekoliko velikih takmičenja, počevši od Svetskog prvenstva održanog 2014. godine u Brazilu. Nakon toga, delio je pravdu i na mečevima kvalifikazija za Mundijal u Rusiji, kao i samo Svetsko prvenstvo održano u Rusiji 2018. godine. 

Poslednje veliko takmičenje koje je sudio bilo je nedavno završeno Svetsko prvenstvo u Kataru. 

Interesantno je da je upravo Lahoz delio pravdu na stadionu "Rajko Mitić" kada je Crvena zvezda savladala Liverpul rezultatom 2:0.

BloombergAdria.com

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".