Izvor:Foto: Profimedia

VEOMA KORISNE Ovih pet namirnica pomažu kod visokog pritiska

Izvor: Nportal

14.01.2023.

21:18

OVO je spisak od pet proizvoda koji će pomoći u smanjenju pritiska i održavanju na bezbednom nivou.

Ako vam krvni pritisak redovno prelazi 140/100, potrebno je hitno da posetite lekara. Hipertenzija je ozbiljan faktor rizika koji u velikoj meri povećava rizik od moždanog udara i srčanih oboljenja. Veoma je važno konsultovati lekara i poštovati sve njegove recepte, ako je potrebno, uzimati lekove. I, naravno, veoma važan faktor u normalnom nivou pritiska je zdrava ishrana.

Pečeni krompir

Krompir je bogat magnezijumom i kalijumom, dva mikronutrijenta koja su važan deo terapije hipertenzije. Ishrana bogata kalijumom pomaže telu da efikasnije izbaci višak natrijuma, koji podiže krvni pritisak, dok magnezijum podstiče zdrav protok krvi.

BloombergAdria.com

Čaša mleka pomaže u smanjenju krvnog pritiska za 3-10% zbog kalcijuma i vitamina D, kojih ima u izobilju u mlečnim proizvodima. Redovna konzumacija mleka i mlečnih proizvoda može smanjiti rizik od srčanih oboljenja za 15%. Pored toga, stalna konzumacija mleka pomaže u povećanju sadržaja kalcijuma, a studije potvrđuju da nedostatak ovog elementa u tragovima povećava rizik od razvoja hipertenzije.

Jaja

Dugi niz godina se verovalo da česta konzumacija jaja može biti opasna za srce – navodno zbog holesterola. Ali nedavna istraživanja su opovrgla ovu zabludu i pokazala da belance pomaže u snižavanju krvnog pritiska. U stvari, belance deluje na isti način kao i kaptopril, najčešći lek za visok krvni pritisak.

BloombergAdria.com

Brokoli

Ovo zdravo povrće sadrži dosta magnezijuma, kalcijuma i kalijuma – minerala koji snižavaju krvni pritisak. Štaviše, studije su potvrdile da ishrana bogata brokolijem značajno smanjuje rizik od moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije. U klicama brokolija ima mnogo jedinjenja koja pomažu u smanjenju oštećenja arterija i na taj način smanjuju hipertenziju.

Sok od cvekle

Čaša soka od cvekle dnevno može pomoći u snižavanju krvnog pritiska za 10 podeoka, prema studiji iz 2013. objavljenoj u Hipertension, časopisu Američkog udruženja za srce. Ovaj efekat se postiže preko nitrata, koji se pretvara u azot oksid, gas koji širi krvne sudove i pomaže protok krvi.

(Magazin Novosti)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".